Tagtik

Was winkelkar ontsmetten hele tijd nutteloos?

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft zijn advies aangepast over de verspreiding van het coronavirus via oppervlakken.

Zo schrijft het RIVM, de tegenhanger van het Belgische Sciensano, nu: "De kans dat het coronavirus zich verspreidt via pakketjes of oppervlakken (bijvoorbeeld een deurklink, winkelwagen of toetsenbord) lijkt klein."

Hebben we dan de hele tijd onze winkelkar voor niets ontsmet? Volgens viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) is het moeilijk te achterhalen op welke manier iemand nu precies besmet is geraakt. In Het Nieuwsblad heeft hij het over een studie van een Duits viroloog die het had over "een verhouding van 90 procent via druppels en aerosolen en 10 procent via oppervlakten".

Net die 10 procent vindt Van Gucht voldoende om een veilige handhygiëne te blijven toepassen: "We weten dat mensen die besmettelijk zijn soms miljarden ­viruspartikels kunnen produceren. Die kunnen op voorwerpen terechtkomen. Ik zou niet graag zo’n besmette winkelkar vastpakken."

Conclusie van Van Gucht: er mag dus niet worden beweerd dat je niet besmet kunt raken door contact met een besmet oppervlak.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren