Tagtik

Wordt u weldra ingeënt met Chinees coronavaccin?

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft een versnelde procedure geopend om een eventuele markttoelating voor het coronavaccin van de Chinese producent Sinovac te analyseren.

Het EMA lanceerde de zogenaamde 'rolling review' naar het Chinese vaccin van Sinovac. Bij dergelijke rolling review bestudeert het Europese geneesmiddelenagentschap onderzoeksresultaten van zodra de producent ze ter beschikking kan stellen. Zo krijgen experts sneller zicht op een nieuw vaccin of medicijn. De procedure loopt tot het agentschap meent dat er voldoende informatie is vergaard en de producent een formele aanvraag tot markttoelating kan indienen.

De voorlopige resultaten van laboratoriumstudies en klinische proeven met het Chinese vaccin zijn alvast hoopvol. Het vaccin zou immers de aanmaak uitlokken van antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt.

Het EMA keurde tot dusver vier coronavaccins goed voor gebruik binnen de Europese Unie. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson. Het vaccin van Sinovac is het vierde dat momenteel via een rolling review wordt bekeken. Ook de vaccins van Novavax en CureVac en het Russische Spoetnik V zitten in die procedure.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren