Tagtik

Wordt zomervakantie ook in Vlaanderen korter?

De Franse Gemeenschap heeft deze week besloten om vanaf het schooljaar 2022-2023 de zomervakantie in te korten van 8 naar 7 weken. Zal Vlaanderen snel volgen? Topman van het katholieke onderwijsnet, Lieven Boeve, wil eerst een grondig debat alvorens te raken aan de lange zomervakantie. Dat zegt hij in 'De zevende dag'. 

Dirk Van Damme, onderwijsexpert van de Oeso, vindt het inkorten van de zomervakantie een goed idee. Experten zijn het er inmiddels over eens dat een te lange zomervakantie bij leerlingen teweegbrengt.

Ben Weyts (N-VA), Vlaams Onderwijsminister, vindt het in volle coronacrisis niet opportuun om zo een belangrijk onderwerp nu te bespreken. "Vlaanderen staat open voor het debat, maar gaat het niet voeren te midden van de coronacrisis die al zeer veel vraagt van het onderwijsveld.", reageerde zijn woordvoerder eerder deze week. "Als je dit debat voert, dan moet dat goed en grondig gebeuren.", klinkt het.

Ook partijgenoot en Vlaams parlementslid, Koen Daniëls, deelde die mening in 'De zevende dag'. Zo een hervorming moet volgens hem niet holderdebolder gebeuren. Belangrijker op dit moment is de leerachterstand van leerlingen die thuis geen Nederlands spreken aan te pakken. "Negen dagen verschuiven zal daarin niet het verschil maken.", zegt Daniëls.

Dirk Van Damme vindt ook niet dat een hervorming van de zomervakantie plotsklaps mag gebeuren. "Maar je moet het wel aanpakken". Hij wijst erop dat het debat al bijzonder oud is en dat veel landen die kortere vakantie al hebben doorgevoerd. "Ik begrijp niet waarom het debat zo lang blijft aanslepen.”, aldus Van Damme. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT)

Ook dit kan u interesseren