Tagtik

Zo zorg je ervoor dat huiswerk geen strijd wordt

September … terug naar school, gedaan met uitslapen … en opnieuw huiswerk maken. En dit laatste zorgt wel eens voor problemen in vele huiskamers. Hoe krijg je opnieuw die huiswerkroutine er in bij je kids? En wat kan je doen als ouder? Met deze tips zorg je alvast voor wat meer rust.

Belangrijk is dat je als ouder weet en beseft dat je kind al minstens 6 uur op de schoolbanken heeft doorgebracht. Gun je kind dan ook wat rust, ontlading als het thuis komt. Dit kan zijn: laten vertellen over de schooldag, een koekje of wat fruit eten, een spelletje spelen (liefst buiten!) …

Sommige kinderen willen onmiddellijk hun huiswerk maken om nadien te kunnen ontspannen; laat hen dit dan zelf beslissen en kijk of het werkt (huiswerk niet tè snel gemaakt? Netjes gewerkt? …).
Bespreken en bijsturen is dan nog steeds mogelijk.

Bekijk samen de schoolagenda
Maak afspraken op welke plaats je kind het best het huiswerk maakt. Toon interesse, maar leer je kind ook zelfstandig werken. De plaats moet voor uw kind comfortabel zijn om te werken met de juiste hoeveelheid toezicht. Zorg ervoor dat ze alle benodigdheden hebben die ze nodig hebben om hun huiswerkopdrachten te voltooien.

De hoeveelheid huiswerk varieert van school tot school en van leerjaar tot leerjaar. Op een infomoment met de juf/meester zullen de verwachtingen hieromtrent verduidelijkt worden. Als uw kind veel meer tijd nodig heeft om zijn huiswerk te maken, praat dan met de leerkracht van uw kind over wat u kunt doen om uw kind te helpen. Mogelijk hebben ze extra instructies nodig over een taak of een verminderde hoeveelheid huiswerk.

Taken opdelen in kleinere stappen
Laat je kind eerst beginnen met de moeilijkste opdrachten om het maximale uit hun energieniveau te halen en zich te concentreren aan het begin van een werksessie.

Laat grote taken opdelen in kleinere stappen: verdeel een grote taak in twee, drie of vier kleinere stappen. Het grootste deel bv. voor het eten en de rest nadien (of gespreid over de week bij oudere kinderen).

Check het resultaat
Bekijk aan het einde van de huiswerktijd samen even of alles in orde is.
Controleer om ervoor te zorgen dat het werk begrepen werd en dat een redelijke hoeveelheid werk is voltooid tijdens de huiswerksessie. Dit is ook een vorm van interesse tonen.

Als de routine een paar weken op zijn plaats is, zal je kind waarschijnlijk beginnen aan het huiswerk, zonder dat het eraan herinnerd hoeft te worden. Verwacht geen perfectie en gun je kind de nodige tijd!

Wanneer je kind toch moeite heeft met zelfstandig huiswerk maken, kunnen structuurkaarten van Klasse een hulpmiddel zijn. Deze structuurkaarten helpen het kind te denken aan afspraken en zelfsturend te zijn tijdens het ochtend- en avondritueel. Met de ‘structuurkaarten voor huiswerk’ werken kinderen aan een stappenplan voor huiswerk.
Afdrukken, uitknippen en op een centrale plaats in huis ophangen in de gewenste volgorde.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren