Tagtik

Zo zorgt het drugsverbod van de taliban voor doden bij ons

In 2021 namen de taliban de macht opnieuw over in Afghanistan. En sinds de taliban er een drugsverbod invoerden, is de productie van opium volledig ingestort in Afghanistan.

Afghanistan was goed voor 90 procent van de wereldproductie van de opiumpapavers, die de grondstof vormen voor heroïne. Hierdoor is de productie van heroïne vorig jaar met maar liefst 70 procent teruggevallen. Dat meldt het UNODC, de organisatie binnen de Verenigde Naties die strijdt tegen drugs en criminaliteit.

Dat is geen goed nieuws aangezien hierdoor druggebruikers hun toevlucht gaan zoeken tot een van de gevaarlijkste en meest verslavende drugs. De illegale, synthetische alternatieven die ze gaan gebruiken hebben sterkere effecten dan heroïne en verhogen het risico op een dodelijke dosis gigantisch. Zo is al langer geweten dat fentanyl en nitazenen het uitgaansleven en de maatschappij in Europa, de VS en Canada teisteren. 

Fentanyl zou tot 200 keer krachtiger zijn dan morfine en sommige nitazenen zouden tot 10.000 (!) keer krachtiger zijn dan morfine. Je gaat meteen in coma als je een kristalletje inslikt of in je oog krijgt. Een zeker ticketje naar de dood dus als je met deze drugs begint.

(SR for Tagtik/Source: EMCDDA/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren