Tagtik

De Bruyne en Odegaard, meesters van het spel

Kevin de Bruyne en Martin Odegaard zullen naar verwachting een beslissende rol spelen in de hevige titelstrijd van hun teams, dankzij hun tempo en passingvermogen.

Phil Foden werd vrijdag door Engelse journalisten verkozen tot beste speler van het seizoen in de Premier League, voor Declan Rice en Rodri. De bovenste drie plaatsen op de ranglijst worden logischerwijs bezet door spelers van Manchester City en Arsenal, want deze clubs voeren een felle strijd om de landstitel.

Toch zal de uitkomst van de Premier League waarschijnlijk minder afhangen van de drie spelers die hierboven zijn genoemd dan van het spelbepalende duo van Kevin de Bruyne en Martin Odegaard. Eerstgenoemde speelde tussen augustus en januari geen enkele minuut door een hamstringblessure, terwijl laatstgenoemde aanvankelijk weinig indruk maakte op het vernieuwde middenveld van Arsenal, dat leed onder het vertrek van Granit Xhaka afgelopen zomer en de lastige integratie van Kai Havertz (die vervolgens invaller werd).

Maar sinds het begin van het kalenderjaar hebben de Bruyne en Odegaard hun spel zodanig verbeterd dat ze volgens Opta nu de spelers in hun teams zijn die het grootste aantal grote kansen hebben gecreëerd in de Premier League in 2023-2024 (respectievelijk 16 en 14) en die gemiddeld de meeste laatste passes voor een schot hebben gegeven (4,33 en 2,96 per 90 minuten). “Ze hebben in teams gespeeld die hun tegenstanders graag uitputten met lange fases van balbezit, en deze twee proberen vaak het tempo bruut op te voeren met een voorwaartse pass die de verdediging zal breken,” analyseert Jean-Luc Arribart, een van de consultants van Canal+ voor de Premier League, die eraan toevoegt: “Hun rol is dit seizoen des te crucialer omdat City en Arsenal elke wedstrijd willen winnen, soms tegen een laag blok. Ze moeten de sleutels tot de systemen van hun tegenstanders vinden.“

Terwijl de Noor meestal de bal oppikt voordat hij een opening creëert, heeft de Belg onlangs een directere speelstijl ontwikkeld, vooral als het gaat om het voeden van Erling Haaland voorin. Voormalig City-goalie Ali Benarbia wijst op een ander verschil: “Odegaard heeft zich de afgelopen seizoenen laten gelden bij Arsenal, maar hij heeft nog niet de uitstraling die de Bruyne heeft bij zijn teamgenoten. Dit was duidelijk te zien bij zijn terugkeer in de Premier League na blessureleed, uit bij Newcastle (2-3, 13 januari). Hij kwam erin als invaller (68') en nam meteen de leiding door een doelpunt te maken en een assist te geven: het was heel indrukwekkend.”

Odegaard (25) boekt gestage vooruitgang sinds hij in 2020 bij Arsenal kwam, terwijl de Bruyne, die sinds 2015 bij City zit, de onvermijdelijke neergang op 32-jarige leeftijd op briljante wijze heeft uitgesteld. Het is alsof het traject van de één, duidelijk in de lift, en dat van de ander, lichtjes in de lift, elkaar nu kruisen op hetzelfde punt. Hun beslissende invloed op hun team is zo groot dat ze nu vergelijkbaar lijken.

(Pierre-Étienne Minonzio/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren