Tagtik

Juventus op de knieën: een slordige verdediging en fatale fouten

Juventus in crisis, met een verdediging die fatale fouten maakt.  Hier is een op feiten gebaseerde analyse van de tegendoelpunten die de Oude Dame in een ongewone malaise hebben gestort.
 
 
Sinds eind januari 2024 maakt Juventus een tumultueuze periode door in de Serie A, met prestaties die hun supporters zorgen baren en voetbalanalisten versteld doen staan. Als we de resultaten wedstrijd voor wedstrijd bekijken, zien we een trend die de problemen van het team op het veld benadrukt.
 
De zorgwekkende reeks begon op 27 januari met een 1-1 gelijkspel tegen Empoli. Vanaf dat moment schommelden de resultaten tussen hoop en teleurstellingen, wat duidt op een moeilijke periode voor de ploeg uit Turijn. In de negen wedstrijden die tussen eind januari en eind maart werden gespeeld, pakte Juventus 7 van de 27 mogelijke punten (26%), een prestatie die ver onder de verwachtingen ligt voor een club van dit kaliber.
 
Nog zorgwekkender is het feit dat de ploeg uit Turijn in vier van die negen wedstrijden geen doelpunt maakte en slechts één keer won (thuis tegen Frosinone).
 
Een gedetailleerde analyse van de tegendoelpunten van Juventus tussen eind januari en eind maart 2024 onthult een aantal tactische en technische tekortkomingen, die de uitdagingen van het team in deze moeilijke periode benadrukken.
 
© Eye of the Game
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Belangrijkste punten van de analyse
 
Kwetsbaarheid op stilstaande fasen en voorzetten
Een aanzienlijk deel van de tegendoelpunten kwam voort uit stilstaande fasen (corners, indirecte vrije trappen) of voorzetten, wat de zwakte van de Turijnse verdediging onderstreept in de lucht en in de man-op-manverdediging in kritieke gebieden. De doelpunten van Lautaro Gianetti tegen Udinese en Khvicha Kvaratskhelia tegen Napoli, bijvoorbeeld, benadrukken deze kwetsbaarheid.
 
Individuele en collectieve fouten
Sommige doelpunten zijn het directe resultaat van individuele fouten of een gebrek aan defensieve coördinatie. De owngoal van Federico Gatti tegen Inter is een voorbeeld van een individuele fout, terwijl het doelpunt tegen Verona, na een volley van Michael Folorunsho, de tekortkomingen in de defensieve achterhoede tijdens stilstaande fasen benadrukt.
 
Moeilijkheden met snel combinatievoetbal
Juventus lijkt vooral moeite te hebben met teams die met snelle combinaties spelen. De doelpunten van Tijjani Noslin voor Verona en Teun Koopmeiners voor Atalanta illustreren momenten waarop de verdediging werd verrast of overrompeld door goed georkestreerde teambewegingen.
 
Problemen met positionering en beslissingen
De doelpunten uit de analyse onthullen ook problemen met positionering en het nemen van de juiste beslissing in belangrijke verdedigende situaties. Of het nu gaat om de grote of de kleine rechthoek, Juventus had soms de neiging om te veel ruimte weg te geven aan de aanvallers van de tegenstander of verkeerd in te schatten wanneer in te grijpen.
 
Samenvatting
 
Deze periode werd gekenmerkt door een combinatie van ongunstige factoren voor Juventus: een neiging tot individuele fouten, kwetsbaarheid uit stilstaande fasen en moeite om teams met snel, scherp voetbal te counteren. Om het tij te keren, is het cruciaal voor de coach en de technische staf om aan deze specifieke aspecten te werken. De opdracht is dan ook de defensieve positionering, defensieve communicatie en concentratie tijdens belangrijke momenten in wedstrijden verbeteren.
 

(Eye of the Game met Tagtik /Afbeelding en infographic: Eye of the Game)

Eye of the Game analyseert elke week duizenden doelpunten om relevante gegevens te produceren om het speelmodel van elke club te ontcijferen en om met zekerheid de sterke en zwakke punten van spelers in 37 competities en internationale competities te identificeren. Eye of the game bedient de media, clubs en spelersmakelaars en is een gerespecteerde speler in de voetbalwereld.

Ook dit kan u interesseren