Tagtik

Vertrekt Guardiola bij City in 2025?

De Catalaanse trainer Pep Guardiola heeft laten doorschemeren dat hij Manchester City volgend jaar zou kunnen verlaten vanwege een mogelijke daling van de motivatie en de bijbehorende mediadruk.

Als je iemand te veel vleit, breng je hem soms in verlegenheid. Zondag, vlak voordat de spelers en staf van City in een bus door het centrum van Manchester paradeerden, werd Pep Guardiola op het podium geïnterviewd door een lid van de club, voor enthousiaste supporters ondanks de 1-2 nederlaag van de dag ervoor tegen Manchester United in de FA Cup-finale.

Om de grote rol van de Catalaan in het succes van de Sky Blues te benadrukken, die net een vierde competitietitel op rij hebben veroverd, een primeur in de geschiedenis van het Engelse voetbal, vroeg de presentator hem: “Kun je alsjeblieft voor altijd blijven (bij City)?” Guardiola antwoordde met een verlegen glimlach: “Voor altijd? Nee.” Dit zou anekdotisch kunnen lijken als het niet de vele vragen illustreerde die momenteel rond de toekomst van de coach hangen. Zijn contract loopt immers af in juni 2025. Op zondag meldde de Daily Mail dat de coach, die sinds 2016 aan het roer staat, had besloten om Manchester volgend jaar te verlaten.

Een bron bij de club vertelde L'Equipe dat Guardiola volgens hem de tijd zal nemen om na te denken tijdens het tussenseizoen, terwijl zijn superieuren niet hebben opgegeven om hem een verlenging te laten tekenen. Idealiter zou dit uiterlijk in de herfst worden aangekondigd, zodat het volgende seizoen van de Sky Blues niet al te zeer wordt verstoord door geruchten die verband houden met de contractuele situatie van hun trainer. In de tussentijd heeft Guardiola zelf (53) de mogelijkheid geopperd dat hij binnenkort vertrekt bij City. Op 19 mei zei hij tegen Sky Sports: “De realiteit is dat ik dichter bij een vertrek ben dan bij een verblijf. Ik ben hier al acht jaar.“

Bij die gelegenheid gaf hij ook toe dat hij moeite had met het vinden van motivatie na de Premier League-FA-Champions League-trible van zijn ploeg in 2022-2023: “Toen we wonnen in Istanbul (tegen Inter Milaan in de C1-finale, 1-0), zei ik tegen mezelf: ‘Wat doe ik hier nog? Het is voorbij, er is niets meer te doen”.“

Soortgelijke vragen zouden de komende dagen door zijn hoofd kunnen spelen, aangezien City zojuist een ongekende prestatie heeft geleverd door een vierde opeenvolgende titel te veroveren, maar ook omdat het recente vertrek van zijn beste vijand, Jürgen Klopp, bij Liverpool hem duidelijk heeft verontrust. “Ik ga hem heel erg missen,” zei hij tien dagen geleden. “Jürgen is een belangrijk deel van mijn leven. Hij dwong me om een ander niveau te bereiken als manager.“

In ieder geval is het opvallend om te zien dat, net zoals de Duitser aan het einde van zijn Liverpoolse avontuur steeds minder in staat was om de vele mediaverplichtingen die bij zijn positie hoorden te dragen, Guardiola de afgelopen dagen vaak een zekere ergernis heeft getoond tijdens persconferenties.

Op 13 mei weerlegde hij met kracht de theorie dat de 17 trofeeën die hij met de Citizens heeft gewonnen grotendeels te danken zijn aan de financiële middelen van zijn club: “Als het alleen aan het geld lag, had Manchester United al die titels moeten winnen, allemaal! Allemaal!“

Vier dagen later, toen hem werd gevraagd of hij dacht dat zijn team werd gewaardeerd door het Engelse publiek, kon de voormalige Barça-trainer het niet laten om een scheldwoord te laten horen aan de aanwezige verslaggevers. Ongetwijfeld omdat hij zich bewust is van de ontgoocheling bij City, dat sinds februari 2023 beschuldigd wordt van 115 overtredingen van de financiële regels van de Premier League tussen 2009 en 2018. Deze uiterst complexe zaak, die waarschijnlijk niet voor het einde van volgend seizoen wordt opgelost, zou ook een rol kunnen spelen in Guardiola’s mogelijke beslissing om zijn contract niet te verlengen.

Want als er na zijn vertrek een zware sanctie wordt opgelegd (er wordt gesproken over mogelijke degradatie), dan wordt hij niet symbolisch geassocieerd met de wandaden van zijn club. Maar in zo’n scenario zou zijn sportieve staat van dienst sinds zijn komst naar Manchester, hoe uitzonderlijk die ook is geweest, onvermijdelijk worden aangetast.

(Pierre-Étienne Minonzio/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren