Tagtik

Contador moet Giro winnen met stresskip Tinkov in zijn rug

Zoals bekend verwennen de organisatoren van de Giro graag de kijkers en veel minder de renners. Dit jaar wordt het niet anders. Het lijkt er op dat de organisatoren wensen dat we pas aan het einde van de voorlaatste rit weten wie deze Giro gaat winnen.

Zaterdag begint de Giro met een ploegentijdrit, een eerste pijnpunt voor Contador, want hij beschikt niet over de beste TTT-ploeg, dat zijn Etixx-QuickStep en Sky. Het klopt dat er na deze ploegentijdrit slechts één tijdrit meer volgt, maar dat is wel een "voorhistorisch" lange tijdrit: 59,2 kilometer naar de Prosecco-hoofdstad Valdobbiadene. Of Contador deze Giro zomaar wint zal vanzelfsprekend van de tegenstand afhangen.

Richie Porte (Sky) is dit jaar in goede doen, won al Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië. Maar niemand is vergeten hoe hij er in de Tour van vorig jaar onderdoor ging, toen hij de kans kreeg van zijn leven: zijn kopman Froome viel uit. Maar in het hooggebergte viel Porte door de mand. Porte is echter een goede tijdrijder. Daar zou hij extra motivatie kunnen uit putten. Hetzelfde geldt voor Uran (Etixx-Quickstep). Goede tijdrijder en al twee keer tweede in de Giro. Hij heeft ervaring op Italiaanse wegen en moest het vorig jaar enkel afleggen tegen een zeer sterke Quintana. Uran moet met zijn 28 jaar stilaan naar zijn carrièretop groeien. Aru (Astana) rijdt voor eigen publiek. De jonge (24) Italiaan werd vorig jaar al derde in de Giro. Enig minpuntje: Aru is dit jaar slechts een schim van zichzelf. Boosdoener zou een maagkwaal zijn. Pozzovivo (AG2R) is een Italiaanse rasklimmer die graag aanvalt. Een grote tijdrijder is deze "pocketrenner" echter niet. Top-5 halen kan, maar Contador echt het vuur aan de schenen leggen is nog iets anders. Blijft over: onze eigen Jurgen Van den Broeck. Zoals gebruikelijk start hij met bescheiden ambities: top-10 halen. Maar we zijn benieuwd. Na zijn vierde plaats in de tijdrit van de Ronde van Romandië, staat zijn moreel in het zenit. En waarom zou hij eens geen begenadigd moment mogen kennen? Vanaf zaterdag drie weken lang te volgen op Sporza. (DR/Picture: photo news)

Ook dit kan u interesseren