Tagtik

"De Tourorganisatie wil de eigen Franse renners bevoordelen"

Zaterdag start de Tour met een proloog over 13,8 km in Utrecht. Het zijn meteen de enige kilometers die individueel tegen de klok moeten worden afgelegd: een historisch dieptepunt.

Nooit eerder waren er minder kilometers in het parcours van de Ronde van Frankrijk ingevuld als individuele tijdrit. Een evolutie die zich in alle rittenkoersen doorzet. "De organisatoren kiezen voor zoveel mogelijk spankracht," zo zegt Tony Martin daarover in Het Nieuwsblad. "De toppers moeten heel lang in strijd blijven voor de eindzege. Dan is een lange tijdrit iets wat je liever vermijdt."

Een andere tijdritspecialist, Stijn Devolder, ziet in het rittenprogramma een manier van de organisatoren om de eigen Franse renners te bevoordelen: met Pérot en Bardet staan nieuwe renners klaar die kunnen meestrijden om het klassement, maar ze zijn zwak in het tijdrijden.

Ook Eddy Merckx deelt de mening van Devolder: "Men wil de klimmers meer kans geven en zo meer suspense creëren. Deze Tour heeft alles: kasseien, wind, nijdige hellingen, bergen. Maar drie weken zonder lange tijdrit is gewoon niet correct. Wie een grote ronde wil winnen, moet ook kunnen tijdrijden. Punt." (FC/Picture: © Belga)

Ook dit kan u interesseren