Tagtik

Nieuw record: shirt verkocht voor 24 miljoen dollar

De verkoop op zondag van een shirt van de Amerikaanse honkballegende Babe Ruth verbrijzelde het record van duurste sportartikel dat ooit op een veiling is verkocht en bracht 24 miljoen dollar op. Dit was bijna twee keer zoveel als het vorige record (12,6 miljoen), dat dateerde uit 2022.

Het record voor de duurste veiling van een sportobject is zondag in de Verenigde Staten verbroken. Het ging om een shirt gedragen door de Amerikaanse honkballegende Babe Ruth, in de kleuren van de New York Yankees, dat verkocht werd voor 24,1 miljoen dollar, inclusief vergoedingen en commissies.

De online verkoop, georganiseerd door Heritage Auctions, duurde enkele weken, hoewel het al sinds eind juli duidelijk was dat het door ‘Bambino’, een van Babe Ruth’s bijnamen, gedragen shirt ongekende prijzen zou opbrengen.

Het shirt werd gedragen door Babe Ruth (1895-1948) in een historische wedstrijd tegen de Chicago Cubs in de finale van de World Series van 1932, die de Yankees met 4-0 wonnen. Volgens de legende wees de speler in de richting waarin hij wilde dat de bal zou gaan, voordat hij een homerun sloeg op de voorspelde plek.

Dit bedrag van 24,1 miljoen dollar is bijna twee keer zo hoog als het vorige record, dat dateert uit augustus 2022 en ook al betrekking had op honkbal, namelijk een kaart met daarop een andere Yankees-speler, Mickey Mantle, die destijds voor 12,6 miljoen dollar werd verkocht.

Als we ons beperken tot sportartikelen die tijdens één of meerdere wedstrijden zijn gedragen, werd het hoogste record in september 2022 gevestigd door het shirt dat Michael Jordan droeg tijdens de eerste wedstrijd van de NBA-finale in 1998 (10,1 miljoen dollar). Vóór 2022 had geen enkel sportverzamelobject ooit de symbolische drempel van tien miljoen dollar overschreden. Een teken van de groeiende macht van deze markt.

(Mickaël Duché/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren