Tagtik

1 op 4 tieners komt in contact met sexting

Sexting, het sturen van pikante foto's naar elkaar, komt steeds vaker voor bij tieners. Uit een grootschalig onderzoek van 39 verschillende studies over sexting over de hele wereld waaraan meer dan 110.000 tieners deelnamen met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar, blijkt dat 1 op de 4 tieners al een seksueel getinte foto of sms heeft gekregen van een vriend of vriendin. 1 op de 6 tieners heeft zelf al zo'n foto of sms gestuurd. Dat blijkt uit cijfers die gepubliceerd zijn door JAMA Pediatrics.

Volgens Joris Van Ouytsel, onderzoeker aan de universiteit van Antwerpen, gaat het dus niet langer om een marginaal fenomeen. "Nu weten we dat het tot de normale ontwikkeling behoort en dat we jongeren moeten leren om hier goed mee om te gaan", zo zegt hij bij GvA.

Het fenomeen houdt een nauw verband met het smartphonegebruik van tieners. "Jongeren gebruiken hiervoor vooral apps die uniek zijn aan de smartphone, zoals Snapchat en WhatsApp. Die wekken ten onrechte de indruk dat het echt om privé-uitwisselingen gaat", aldus Van Ouytsel die ervoor pleit om sexting bespreekbaar te maken tijdens de lessen seksuele opvoeding.

(Fausto by Tagtik/Source: GvA/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren