Tagtik

43 digitale aanvallen op de Olympische Spelen gedetecteerd

De Franse cybersecuritydienst tegen buitenlandse digitale aanvallen (VIGINUM) publiceerde vorige vrijdag een rapport van elf pagina’s waarin het stelt dat 43 aanvallen gericht waren op de Spelen in Parijs van deze zomer, maar geen echte impact hadden op het goede verloop van de evenementen.

De organisatie stelt dat deze manoeuvres “meestal opportunistisch” waren, maar dat er “twee geplande en gecoördineerde digitale campagnes om informatie te manipuleren” werden ontdekt, waaronder één waarbij pro-Azerbeidzjaanse actoren betrokken waren.

De opdracht van VIGINUM was om het Franstalige digitale publieke debat te beschermen tegen elke poging of handeling van digitale inmenging die het imago en de reputatie van Frankrijk zou kunnen schaden of publieke wanorde zou kunnen veroorzaken. De 43 vastgestelde aanvallen vonden plaats tussen april 2023 en 8 september 2024, toen de Paralympische Spelen eindigden.

Onder de vele gedetecteerde operaties noemt de organisatie het geval van een video met een vermeend lid van Hamas die de Spelen en Frankrijk bedreigt, een reclamedisplay dat werd gekaapt om de Israëlische Olympische delegatie aan te vallen, of de uitzending van een video in het Mandarijns met verhalen die vijandig staan tegenover de Spelen (waarin met name wordt beweerd dat de Seine vergelijkbaar zou zijn met de Ganges in India, “vol afval”, of dat de lucht in Parijs te “misselijkmakend” zou zijn voor de atleten), geproduceerd met behulp van kunstmatige intelligentie.

VIGINUM ontdekte ook de gecoördineerde verspreiding van verschillende video’s met kritiek op de organisatie van de openingsceremonie, verspreid via nep influencers of accounts, om “universele en democratische waarden te denigreren en tegelijkertijd het Chinese model te promoten bij een internationaal publiek”. Tot slot werden er polariserende hashtags aangemaakt en vervolgens verspreid door accounts met onechte kenmerken (bots of trollen), zoals #JOpourris2024, #BoycottParis2024 of #NoParis2024.

De organisatie wijst erop dat deze aanvallen, waarvan sommige “geraffineerd” waren er niet in zijn geslaagd om de algemene discussie over de Olympische en Paralympische Spelen te beïnvloeden.

(Redactie L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren