Tagtik

6.130 dopingtesten tijdens de Spelen

In een persbericht heeft het Internationaal Antidopingagentschap (ITA) gemeld dat het 39% van de atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen heeft getest, met in totaal 6.130 monsters, waarvan er vijf positief waren.

In een persbericht maakte het internationale antidopingagentschap de belangrijkste cijfers bekend van de antidopingtests die tijdens de Olympische Spelen zijn uitgevoerd. In deze periode werden in totaal 4.150 atleten getest, wat neerkomt op bijna 39% van de atleten die aanwezig waren op de Spelen. Dit leverde 6.130 monsters op, waarvan er vijf positief waren. In de eigen woorden van de ITA was dit “het hoogste aantal atleten dat ooit is getest”.

De meeste tests werden uitgevoerd na bepaalde prestaties en meer dan tweederde werd uitgevoerd tijdens de wedstrijd. De landen die het meest getest werden, waren de Verenigde Staten, China, Frankrijk, Australië en Groot-Brittannië, de meest succesvolle landen, soms met meerdere tests voor dezelfde atleet.

Voorafgaand aan deze grootschalige operatie voerde de ITA talrijke tests uit in de zes maanden voorafgaand aan de wedstrijd. Naar schatting 90% van de ongeveer 10.000 deelnemers werd getest en ongeveer veertig gevallen waren positief.

In haar persbericht kondigde de ITA ook aan dat ze een antidopingstrategie voor de langere termijn aan het plannen was. “De laatste fase van het antidopingplan van Parijs 2024 is het langdurig bewaren van monsters die tijdens de Spelen zijn verzameld voor verdere analyse in de toekomst.” Er kunnen dus in de komende maanden en jaren nog steeds nieuwe positieve tests opduiken voor atleten tijdens de Spelen van Parijs 2024.

(Sébastien Claude/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren