Tagtik

Aantal kinderen in sigarettenrook gehalveerd

Op vier jaar tijd is het aantal kinderen dat dagelijks in contact komt met tabaksrook gehalveerd. Deze positieve conclusie maakt Kom op tegen Kanker na een grootschalige enquête.

In 2008 zaten nog 115.000 kinderen dagelijks in tabaksrook. Vier jaar geleden waren er dat nog 68.000 en dit jaar blijkt uit de enquête dat het er nog maar 36.000 zijn.

De oorzaken hiervoor zijn volgens Kom op tegen Kanker de sensibilisering in combinatie met wettelijke initiatieven. Zo roken steeds minder ouders. In 2014 gaf nog 28% van de ouders aan dat ze rookten, nu ligt dat percentage op 23.

Toch moet het aantal rokers nog sterk naar beneden. "Een verdere focus op een daling is erg belangrijk, want de gezondheidsrisico’s voor kinderen zijn erg groot. Zo is bij kleine kinderen het risico op wiegendood dubbel zo groot en lopen ze twee tot drie keer meer risico op astma. Meerokende kinderen hebben ook vaker last van oorontstekingen en andere gehoorproblemen", zegt Karen Vandenplas van Kom op tegen Kanker in HLN.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren