Antwerpen cokehoofdstad: "Hele generaties verloren"
Reportageprogramma Pano zorgde donderdagavond voor heel wat beroering door een blik te werpen op het gigantische drugsprobleem in Antwerpen. Via de haven van Antwerpen worden immers jaarlijks miljoenen kilo's drugs Europa binnengesmokkeld, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De douane slaagt er in om amper 1 % van alle verscheepte containers te controleren, waardoor smokkelaars er vrij spel krijgen.
Door de drugshandel, waarbij vele mensen betrokken zijn, raken honderden families in Antwerpen verscheurd. Betrokkenen worden uit de weg geruimd of belanden in de gevangenis. De sociale drama's door de drugstrafiek snijden door merg en been. Zo weigeren vele jongeren er om nog naar school te gaan. "Waarom zou je nog naar school gaan als je een omzet van 45.000 euro per maand draait en er 20.000 euro winst aan over houdt? Je leeft beter dan je leerkracht", klinkt het anoniem bij een drugsdealer.
De helft van alle cocaïne die in Europa in beslag wordt genomen, wordt in de haven van Antwerpen onderschept. Toch vermoeden ingewijden dat de onderschepte drugs, die vaak in ladingen fruit verstopt zitten, slechts een fractie zijn van alle drugs die via de haven van Antwerpen verscheept worden. In 2016 werd er maar liefst 29 ton drugs in beslag genomen, dit jaar zitten ze al aan 27 ton.
In de keten om drugs van Zuid-Amerika tot bij de gebruikers te brengen, worden ook in Antwerpen kinderen van 12, 13 en 14 jaar gebruikt. Zij werden getraind om sporen uit te wissen, er vandoor te gaan met drugs als de politie binnenvalt of om de weg te versperren als agenten plots opdagen. Hele wijken en stadsdelen worden in Antwerpen gecontroleerd door drugskartels.
"Na de laatste rellen op het Terloplein analyseerden de politiediensten beelden. Ze konden 75 jongeren identificeren. Wat bleek? 80% van de relschoppers stond op onze lijst van drugsdelinquenten", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever die een duidelijke link ziet tussen de rellen en het drugsmilieu.
De Wever benadrukt dat zijn 'war on drugs' vooral een strijd is tegen de criminele feiten gelinkt aan drugs en dat het zeker niet zijn doel is om alle drugs uit Antwerpen te doen verdwijnen, aangezien dat niet realistisch is. De drugshandel houdt Antwerpen in de ban en dat heeft grote gevolgen voor de jeugd. "Het is een pad naar delinquentie en desintegratie uit de maatschappij. Dat we bepaalde generaties aan het verliezen zijn, is een alarmerende boodschap die we nog al hadden gehoord", stelt De Wever.
(Skwadra by Tagtik/Source: Pano/Illustration picture: Pixabay)