Tagtik

In drie dagen tijd komen drie Keniaanse ex-topatleten om het leven

In drie dagen tijd zijn drie voormalige Keniaanse atleten onder verschillende brute omstandigheden om het leven gekomen.

De bekendste was Kipyegon Bett, die zondag op 26-jarige leeftijd overleed aan nier- en leverfalen. Zijn razendsnelle carrière was al enkele jaren voorbij na een positieve dopingtest voor EPO in 2018. De voormalig wereldkampioen 800 meter onder 20 jaar (in 2016) overleed in het Tenwek-ziekenhuis in Bomet County, in het westen van Kenia.

Zijn zus, Purity Kirui, Commonwealth Games kampioene op de 3000 meter steeple in 2014, vertelde aan de Keniaanse media Nation dat de voormalige hardloper “zich al een maand niet goed voelde” en eerder was behandeld in een nabijgelegen ziekenhuis in Kericho. “Op zaterdag verslechterde zijn toestand en werd hij overgebracht naar Tenwek voor verdere tests." Bett begon bloed over te geven, een teken dat naast de nieren ook de lever en andere inwendige organen waren aangetast, meldde Nation.

Kipyegon Bett boekte al op jonge leeftijd internationale successen. Hij werd tweede op de Wereldkampioenschappen U18 in 2015 in Cali (Colombia) en een jaar later in Bydgoszcz (Polen) werd hij gekroond tot juniorenkampioen, waarmee hij zijn record op 1’43”76 bracht. Dankzij een sterke start van het seizoen 2017 werd hij een van de favorieten voor de wereldtitel in Londen.

In de finale, boordevol zelfvertrouwen, passeerde hij Pierre-Ambroise Bosse aan het begin van de race, viel vervolgens als eerste aan, voordat hij net als de anderen werd opgeslokt door een toekomstige winnaar PAB die zich die avond op een andere planeet bevond. Bett won brons, zijn eerste en enige internationale medaille in de seniorencategorie, op 19-jarige leeftijd.

Maar het jaar daarop was het tij al gekeerd. Na een paar trage meetings hoorden we in juli dat hij voorlopig was geschorst door de Athletics Integrity Unit (AIU) omdat hij in februari had geweigerd een urinemonster te geven. In november gaf het tuchtorgaan hem een schorsing van vier jaar voor een positieve dopingtest op EPO in juli.

De loper heeft altijd ontkend doping te gebruiken of een test te ontduiken, maar had om financiële redenen besloten niet in beroep te gaan. Hoewel zijn straf in augustus 2022 zou aflopen, liep hij in maart een 400 meter horden in Nairobi, waar hij een anekdotische 56’76 klokte. Volgens zijn zus waren de vier jaar schorsing een lange afdaling naar de hel geweest, waarbij de atleet een depressie en een alcoholverslaving ontwikkelde.

Een paar uur later, op zondag, hoorden we van de dood van Clement Kemboi. De politie in de westelijke county Elgeyo Marakwet verklaarde dat ze het lichaam van de Afrikaanse 3000 meter steeple-kampioen van 2015 hadden gevonden, hangend aan een boom op het terrein van St Patrick’s High School in Iten. Een deel van zijn been was opgegeten door zwerfhonden. Kemboi, die een record had van 8’10”65, was 32 jaar oud.

Op 4 oktober bezweek voormalig marathonloper Samson Kandie (53) aan zijn verwondingen nadat hij in zijn huis in Eldoret was aangevallen door dieven.

(Annabelle Rolnin/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren