Tagtik

"België mooiste verliezer ooit op WK"

Panama, Tunesië, Engeland, Japan en Brazilië, allemaal gingen ze voor de bijl. In de halve finale, het verst dat een Belgisch landenteam ooit geraakte op een wereldbeker, stopte het sprookje van Roberto Martinez en zijn gouden generatie.

De Duivels slaagden er door een gebrek aan beweging zonder bal en een te lage balcirculatie niet in de Franse muur te slopen. Toch hebben de Belgen wereldwijd heel wat voetbalharten gecharmeerd. Dat is een mooie troost voor de massaal in rouw gehulde Belgische fans.

Terwijl de Franse pers daags nadat hun team zich kwalificeerde voor de WK-finale, 20 jaar nadat ze zich in eigen land tot wereldkampioen kroonden, vooral lof heeft voor de defensieve organisatie tegen een onmondig België, krijgen de Belgen toch ook heel wat complimenten in de wereldpers.

"Ja, de droge feiten waren ontnuchterend en best wel cynisch. Frankrijk-België werd beslist uit één doeltreffende corner, kort na rust, en het kreeg daarmee de winnaar die efficiënter en zakelijker was. Completer, dat ook. (...) Maar toch was er in Sint Petersburg meer dan die droge uitslag, zelfs meer dan de wedstrijd alleen. Het was bovenal België dat geschiedenis schreef tussen de mooiste verliezers ooit op een WK, tussen de teams die ooit onvergetelijk stierven in schoonheid. Een elftal dat past in een rijtje met het Brazilië of Frankrijk van 1982, het Oranje van 1974 wellicht ook. Hoe eervol wil je het hebben?", schrijft het Nederlandse AD.

In De Telegraaf halen de noorderburen ongemeen hard uit naar de makke speelstijl van de Fransen. "De Gouden Generatie van België kan na de onterechte nederlaag tegen Frankrijk (1-0) op het WK in Rusland niet verder reiken dan brons. Terwijl de Fransen – alle aanwezige offensieve kwaliteiten ten spijt – met hun negatieve speelwijze voor de tweede keer in de historie wereldkampioen kunnen worden."

In het Britse The Daily Mail zagen ze de Fransen ook niet bijzonder veel klaarspelen. "Zo'n fantastische wedstrijd zou niet mogen worden beslist door een corner. Er is niets mis met corners. Ze zijn een hoeksteen van Engelands campagne. Maar deze wondermooie, delicate en behendige wedstrijd verdiende een memorabeler moment als decoratie. (...) Er waren momenten in de eerste helft dat het erop leek dat ze Frankrijk zouden kraken. Hadden ze eerste gescoord, dan waren ze misschien als winnaar buitengestapt."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren