Tagtik

Bijna 90% van de atleten getest voor de start van de competitie

Het Internationaal Testbureau (ITA), dat al zes jaar verantwoordelijk is voor het olympische antidopingprogramma, heeft woensdag bekendgemaakt dat bijna 90% van de deelnemers aan de Olympische Spelen in Parijs al is getest in de maanden voorafgaand aan de start van de competities.

Terwijl de Olympische Spelen in Parijs nog maar net begonnen zijn, heeft de International Testing Agency (ITA) aangekondigd dat bijna 90% van de deelnemers sinds het begin van het jaar getest zijn als onderdeel van het pre-olympische antidopingprogramma. Het internationale agentschap, dat de afgelopen zes jaar verantwoordelijk is geweest voor het Olympische antidopingprogramma, wijst erop dat het percentage tests zelfs 100% is in sporten die als de meest risicovolle worden beschouwd, zoals gewichtheffen – goed voor een kwart van de positieve gevallen in de geschiedenis van de Olympische Spelen – triatlon en openwaterzwemmen, evenals 99% voor turnen en 89% voor atletiek.

Van de delegaties die massaal naar de Franse hoofdstad komen, wordt vooral het Chinese zwemmen onder de loep genomen sinds in april werd onthuld dat 23 van hun atleten positief hadden getest in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020, maar nooit waren gestraft omdat de Chinese antidopingautoriteiten hadden geconcludeerd dat de besmetting te wijten was aan voedsel.

Volgens de internationale federatie World Aquatics zijn de Chinese zwemmers in Parijs sinds 1 januari “gemiddeld 21 keer getest”, vergeleken met 6 keer voor de Amerikanen, 5 keer voor de Italianen en 4 keer voor de Australiërs, Britten en Fransen.

Disciplines zoals paardrijden en zeilen, die als minder risicovol worden beschouwd, waren minder doelwit: respectievelijk 63% en 69% van hun vertegenwoordigers werden onderworpen aan antidopingtests. Slechts 63% van de voetballers werd ook getest, hoewel de FIFA een van de weinige internationale federaties is die haar antidopingprogramma niet aan de ITA heeft toevertrouwd.

In totaal telde het internationale agentschap “meer dan 32.600” tests die zijn uitgevoerd op deelnemers aan de Olympische Spelen sinds 1 januari, “45% meer dan in de voorgaande zes maanden voor dezelfde populatie atleten”. Deze toename is bedoeld voor de laatste voorbereiding en kwalificatie voor de Spelen in Parijs.

(L'Equipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren