Tagtik

Bokser vrijgesproken na 46 jaar in dodencel

Na 46 jaar in de dodencel te hebben gezeten voor een viervoudige moord die hij niet heeft gepleegd, is de voormalige Japanse bokser Iwao Hakamada, 88 jaar, donderdag vrijgesproken.

Als voormalig professioneel bokser jaagde Iwao Hakamada op records, maar deze had hij achterwege kunnen laten. De man ter wereld die de meeste jaren in de dodencel heeft doorgebracht, de 88-jarige Japanner, waarvan 46 jaar wachtend op zijn doodvonnis, werd donderdag eindelijk vrijgesproken. Hij werd sinds september 1968 beschuldigd van de moord op zijn baas, de vrouw van zijn baas en hun twee kinderen in juni 1966.

Met 29 professionele gevechten bij de vedergewichten (16 zeges, 11 nederlagen, 2 onbeslist) tussen 1959 en 1961, had Hakamada de zesde plaats in zijn categorie in Japan bereikt als zijn beste carrièreklassering en was hij gaan werken in een bedrijf dat miso (gefermenteerde soja) produceerde. Hij bereidde zich voor om in 1966 terug te keren in de ring toen de affaire uitbrak.

Na 23 dagen verhoor bekende hij uiteindelijk de viervoudige moord, nadat hij tot het uiterste was gedreven en geslagen tijdens sessies die tot 16 uur duurden. Later bekende hij dat de bekentenis uit hem was geforceerd door de rechercheurs.

Hakamada werd in 2014 vrijgelaten en pas donderdag vrijgesproken, maar kon door de jaren heen rekenen op de niet aflatende steun van de bokswereld. De World Boxing Council (WBC) kende hem een eretitel toe.

(Louis Boulay/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren