Tagtik

Bonte bijzonder scherp voor Antwerpse socialisten

Hans Bonte, de 56-jarige burgemeester van Vilvoorde, moet door het cumulverbod van zijn partij SP.A na deze legislatuur noodgedwongen stoppen als volksvertegenwoordiger. Als hij niet wordt herverkozen als burgemeester, zit zijn politieke carrière er zo goed als op, zo beseft hij. In een interview met De Morgen neemt hij geen blad voor de mond.

"Mochten alle partijen een decumul invoeren, dan zou dat een zeer goede zaak zijn", zo vertelt Bonte over het cumulverbod. "Nu zijn wij de naïevelingen die in ons eigen vlees snijden. Cumulards en anciens zoals Peter Vanvelthoven, Renaat Landuyt en ik, staan politiek sterker dan de jongeren. Het zijn precies deze sterkhouders die nieuwelingen kunnen lanceren en opleiden."

Volgens Bonte heeft zijn partij een groot gebrek aan zelfvertrouwen en laat ze zich leiden door marketing en de perceptie die haar opinie en daden opwekt bij het grote publiek en vooral de andere partijen. De mening van de socialisten wordt a priori al afgetoest aan wat een partij als de N-VA ervan zal denken. Gevolg volgens Bonte: de SP.A raakt de mensen niet meer.

De burgervader van Vilvoorde is bijzonder scherp voor de Antwerpse afdeling van de socialistische partij. Een afdeling die steeds maar voor miserie zorgt en die geen enkele SP.A-voorzitter in het gareel krijgt: "Die Antwerpenaren zitten volledig in een tunnel. Die trekken zich geen zak aan van de schadelijke effecten op de rest van de partij. Ze hebben geen oog, geen voeling en zeker geen respect voor de andere socialisten."

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren