Tagtik

BREAKING: VS, VK en Frankrijk bombarderen Syrië

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in Syrië bombardementen uitgevoerd. Dat deden deze drie sterke naties als vergelding voor de gifgasaanval die het regime van de Syrische president Bashar al-Assad uitvoerde op de Syrische stad Douma in Oost-Ghouta, en waarbij honderden onschuldige burgers het leven lieten. Douma was de laatste stad die nog in handen was van rebellen. Hierbij vielen maar liefst 150 doden en 1.000 gewonden.

Het was de Amerikaanse president die over de gezamelijke bombardementen communiceerde omstreeks 3.00 uur 's nachts Belgische tijd. Trump meldt dat de bombardementen onder meer gericht zijn op locaties waar chemische wapens worden bewaard.

"Er zijn 58 Tomahawk-raketten afgevuurd, onder meer tegen een wettenschappelijk onderzoeksinstituut en twee opslagplaatsen nabij Damascus, en tegen één commadopost in de stad Homs", klink het vanuit de Verenigde Staten.

"Het inzetten van chemische wapens, dat zijn niet de daden van een mens. Het zijn de misdaden van een monster", reageerde Trump scherp richting zijn Syrische collega al-Assad.

Trump haalde eveneens ongezien hard uit naar Vladimir Poetin. "In 2013 beloofde president Poetin een einde te maken aan chemische wapens in Syrië. De aanval van Assad en de tegenaanval van vandaag zijn een resultaat van het falen van Poetin. (...) Hopelijk kunnen we ooit nog door één deur met Rusland, of misschien zelfs met Iran", zei de Amerikaanse president op een druk bijgewoonde persconferentie.

Zowel de Britse premier Theresa May als de Franse president Emmanuel Macron hebben de bombardementen onmiddellijk bevestigd.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren