Tagtik

Brexit: Britten beginnen te hamsteren

Voor het eerst sinds de jaren 1950 heeft de Britse regering een minister aangesteld die verantwoordelijk is voor de voedselbevoorrading. Het signaal is duidelijk: bij een harde brexit kan die bevoorrading in moeilijkheden raken. Een groot aantal Britten verwacht chaos als het Verenigd Koninkrijk in maart de EU verlaat en begint volop voorraden in te slaan.

Eén derde van het voedsel dat in het Verenigd Koninkrijk wordt geconsumeerd, komt uit de Europese Unie: bij een harde brexit dreigen extra controles van vrachtwagens, lege rekken in de supermarkten of apotheken en verstoorde productieprocessen in fabrieken.

Woensdag houdt de Europese Unie een top over de brexit. Lang werd die gezien als de 'top van de laatste kans' om tot een akkoord te komen, maar de gesprekken zitten muurvast, met de grens tussen Noord-Ierland (behorend tot het Verenigd Koninkrijk) en Ierland (dat in de EU blijft) als belangrijkste struikelblok.

Als in de komende weken of maanden de partijen toch tot een overeenkomst komen, dan zijn de problemen voor premier May nog niet voorbij: ook het Britse parlement moet de deal goedkeuren. En de tijd dringt: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU.

(Fausto by Tagtik/Source: Guardian, NYT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren