Buitenlandse ministers keren Saudi-Arabië de rug toe
Minister van Buitenlandse Handel in het Verenigd Koninkrijk Liam Fox heeft zich teruggetrokken uit een investeringsconferentie die volgende week in Saudi-Arabië zal plaatsvinden. En hij is niet de enige die Saudi-Arabië op dit moment liever niet bezoekt. Deze beslissing kadert in de verdachtmakingen dat Saudi-Arabië achter de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi zou zitten.
Khashoggi werd immers niet meer gezien nadat hij op 2 oktober het Saudische consulaat in Istanboel binnenstapte, waar Turkse functionarissen beweren dat hij werd vermoord. Saudi-Arabië ontkent de moord en liet onderzoekers binnen om het consulaat binnenste buiten te keren.
Ook de Nederlandse minister Hoekstra en de Franse minister van financiën, evenals verschillende andere politici en bedrijfsleiders, hebben reeds gezegd dat ze zich terugtrekken uit de top die volgende week in Saudi-Arabië plaatsvindt. Een aantal grote bedrijven, waaronder Goldman Sachs, Pepsi en EDF, is echter nog steeds van plan om toch te gaan, ondanks de toenemende druk voor een boycot.
Op donderdag werd de laatste column van Jamal Khashoggi voor zijn verdwijning in The Washington Post gepubliceerd. Hierin riep hij op voor persvrijheid in de Arabische wereld.
(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)
The Washington Post publishes new column by missing journalist Jamal Khashoggi, warning that Middle East governments 'have been given free rein to continue silencing the media at an increasing rate.' https://t.co/x3WampTTQN
— The Associated Press (@AP) 18 oktober 2018
Karen Attiah, who edited Jamal Khashoggi's final piece in the Washington Post, says the Saudi journalist's last column highlighted what he cared about most: Bringing freedom of expression to the Arab world https://t.co/AYGvTf8smA pic.twitter.com/SvudqM51wr
— CNN (@CNN) 18 oktober 2018