Tagtik

"Burn-out? Werkgever draait mee op voor kosten"

Groen heeft een opmerkelijk voorstel om werkgevers ertoe te bewegen om meer te doen om burn-out te voorkomen. De partij wil het doen zoals in Nederland: daar betaalt een werkgever een langdurig zieke nog twee jaar haar of zijn loon. In België komt de sociale zekerheid al tussen na één maand.

Groen wil een gemiddeld verzuimpercentage vastleggen per sector. Ligt het percentage in een bedrijf twee jaar op rij hoger dan dit gemiddelde, dan moet het bijdragen aan de uitkering voor zijn werknemers.

"Wij stellen voor dat de werkgever aanvankelijk 20% van de uitkering betaalt. Voor elk bijkomend jaar dat het bedrijf er niet in slaagt om het verzuim op een normaal niveau te krijgen, neemt dat aandeel toe", aldus Almaci bij De Morgen.

Steeds meer werknemers krijgen te maken met stress die hen meer dan een jaar aan de kant zet: midden 2017 waren 400.000 loontrekkenden en zelfstandigen in dat geval. Dat betekent een stijging van een vijfde tegenover 2014 en meer dan een miljard euro extra kosten voor het RIZIV.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren