Tagtik

Dit zijn de gevolgen van de vakbondsbetoging op het openbaar vervoer

Om 10.00 uur gaat vandaag de vakbondsbetoging tegen de pensioenhervorming van de regering Michel van start aan het treinstation Brussel Noord. Hierdoor is de dienstverlening van tram en bus vandaag in alle provincies ernstig verstoord. De betoging trekt van Brussel Noord naar Brussel Zuid.

"In alle provincies verloopt onze dienstverlening verstoord. De hinder is het grootst op onze stadsnetten, onder meer in Brugge en Oostende. En zeker op onze grootste netten Gent en Antwerpen loopt alles niet zoals gepland", zegt Astrid Hulhoven van De Lijn bij VRT NWS.

De gevolgen van de betoging zullen de hele dag en in het hele land voelbaar zijn. "Vanmorgen is maar de helft van de kusttrams uitgereden. In Vlaams-Brabant is maar zes op de tien bussen uitgereden. Dat laat zich vooral voelen in het Pajottenland en de Brusselse Zuidrand. In Aalst en Sint-Niklaas is slechts één op de vier chauffeurs uitgereden. Niet enkel in Gent zelf, maar in de hele regio is er hinder. In Limburg is de impact het meest beperkt: daar is één op de vijf chuaffeurs niet uitgereden."

Het treinverkeer verloopt voorlopig bijna volledig zoals gepland. Enkel in Wallonië zijn enkele treinen afgeschaft. Ook bij de MIVB is de hinder beperkt. "Ons personeel zal niet mee opstappen in de betoging vandaag. De enige hinder zal zich bovengronds manifesteren, tijdens de doortocht van de betoging. Dan kunnen 14 buslijnen en 2 tramlijnen tijdelijk verstoord rijden", zegt An Van hamme, woordvoerster van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren