Tagtik

Dokter Gyselbrecht in beroep tegen gevangenisstraf

Vorige week zijn de straffen uitgesproken in de zogenaamde Kasteelmoord in het West-Vlaamse Wingene: de moord op Stijn Staelens, in opdracht van zijn schoonvader André Gyselbrecht omdat die vreesde dat Saelens met zijn gezin een nieuw leven zou gaan beginnen in Australië.

André Gyselbrecht werd veroordeeld tot 27 jaar cel. Het Openbaar Ministerie had de maximumstraf van 30 jaar gevraagd.

De advocaten van de 67-jarige Gyselbrecht vroegen de vrijspraak wegens overmacht, maar die argumenten achtte de rechter alvast niet bewezen. Gyselbrecht had zijn schoonzoon beticht van incestueuze handelingen met zijn zesjarige dochter.

"Hij bekende op 2 mei 2017 dat hij Pierre Serry had gevraagd Stijn Saelens te vermoorden", zo las Els D'Hooghe, voorzitter van de 14de kamer van de Brugse correctionele rechtbank, voor uit het vonnis.

Volgens de rechters vormde Saelens hoegenaamd geen gevaar voor Elisabeth, de dochter van Gyselbrecht en echtgenote van Saelens. Na problemen in het gezin had Elisabeth haar huwelijk opnieuw een kans gegeven en was ze de bemoeienissen van haar vader beu. Van overmacht kan dus geen sprake zijn, aldus de voorzitter: "De door Gyselbrecht geschetste crisissituatie is dus ontkracht, en is dus niet van aard om onder de noemer van schulduitsluitingsgrond te vallen. Het is niet aangetoond dat hij niet aan de overmacht kon weerstaan. Hij had voldoende logisch denkvermogen om gevolgen om zijn daden in te zien."

De tussenpersonen die Gyselbrecht inschakelde voor de moord, kennen ook hun straf: Pierre Serry werd veroordeeld tot 21 jaar cel, Evert de Clercq tot 17 jaar cel en Roy Larmit tot 15 jaar cel.

Gyselbrecht tekent beroep aan tegen zijn veroordeling tot 27 jaar gevangenisstraf. Dat meldt zijn advocaat Johan Platteau maandag.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Source: HLN, De Standaard, VRT, VTM/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren