Tagtik

Dopingbom vlak voor start Olympische Winterspelen

In een documentaire op de Duitse televisiezender ARD is te zien hoe gemakkelijk het is om urinestalen te manipuleren na een dopingcontrole. In de docu 'Geheimsache Doping' wordt aangetoond dat sommige flesjes urine, hoewel ze verzegeld werden, na enkele dagen in de koelkast makkelijk te openen én weer te sluiten zijn, zonder dat het sporen nalaat. Hierdoor is het dus mogelijk om de inhoud van het dopingstaal te manipuleren. Het dopinglabo in Keulen bevestigde dat deze werkwijze mogelijk is.

De reportage kwam er nadat bekend raakte dat het Russische antidopinglaboratorium op grote schaal gesjoemeld had met de flesjes die gebruikt werden op de vorige Olympische Winterspelen. De Russen openden, met medeweten van president Poetin, verzegelde flesjes om de inhoud te manipuleren, net zoals in de Duitse reportage die enkele dagen geleden uitgezonden werd.

Het Wereldantidopingangentschap WADA is geschrokken van de reportage. "Wij willen de sporters en andere betrokken partijen verzekeren dat het WADA deze kwestie grondig met Berlinger (de fabrikant van de flesjes, red.) zal uitzoeken", klinkt het in een officiële persmededeling.

Het Internationaal Olympisch Comité zit verveeld met de zaak, die net voor de start van de Olympische Winterspelen aan de oppervlakte komt. "We maken ons ernstige zorgen hierover. Op het moment dat we hiervan hoorden, hebben we gelijk het WADA ingeschakeld", verklaart het IOC.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren