Tagtik

Een witte kerst? Steeds zeldzamer!

Iedereen droomt van een witte kerst, maar ook in 2017 kregen we die niet. In België komt het fenomeen niet zo vaak voor. Volgens de officiële definitie hebben we een witte kerst als er op de ochtend van 25 december om 8 uur in Ukkel een gesloten sneeuwdek van een centimeter dik ligt.

De laatste witte kerst dateert van 2010. Toen lag er in Ukkel zelfs een laag van maar liefst zestien centimeter! In 1999 lag er 3 centimeter sneeuw. "Daarvoor is het al van 1986 (1,5 cm) en 1964 (17 cm) geleden. Sinds 1901 is er door het KMI elf keer een witte kerst gemeten: negen keer in de 20e eeuw en twee keer in de 21e eeuw," aldus weerman Frank Deboosere bij deredactie.be.

De zachte temperaturen die we momenteel kennen, werken een witte kerst uiteraard niet in de hand, maar zijn niet uitzonderlijk. Toch verminderen zij de kans op sneeuw met Kerstmis en die kans wordt almaar minder.

"Op langere termijn zien we dat het gemiddeld aantal sneeuwdagen afneemt: vorige eeuw waren er nog 28, deze eeuw ongeveer 18. De kans op een witte kerst smelt dus stilaan weg. Let wel: een groene kerst voorspelt niets over de sneeuwkans de rest van dat winterseizoen", aldus Deboosere nog.

(Fausto by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren