Tagtik

'Fifty Shades of Racism': een hashtag om België wakker te schudden

De voorbije weken werd België opgeschrikt door verschillende racistische acties gericht op burgers van Afrikaanse afkomst. We herinneren ons de racistische gezangen op Pukkelpop, de Pano-reportage over Schild en Vrienden en de racistische commentaren waarmee RTBF-presentatrice Cécile Djunga af te rekenen kreeg op social media.

Door zelf geconfronteerd te zijn geweest met een fysieke en racistische aanval, heeft de Belgische blogster en influencer Gaëlle Van Rosen besloten om 'Fifty Shades Of Racism' op te richten. Dit project wil de slachtoffers een stem geven en veroordeelt elke vorm van racisme in onze samenleving.

Van Rosen werd zelf slachtoffer van een racistische aanval in nachtclub Calypso in Knokke. Ze werd buitengezet door het veiligheidspersoneel, terwijl een man haar toeriep "Go away to Africa!" ("Ga terug naar Afrika!"). Ze filmde een deel van de scène op haar smartphone, die men tevergeefs probeerde af te nemen.

Terwijl haar vrienden haar adviseren geen klacht in te dienen, een raad die ze volstrekt nutteloos en onterecht vindt, besluit Gaëlle Van Rosen hun advies dan ook niet te volgen. "Ik besloot om het toch te doen en om mijn wonden aan het ziekenhuis te tonen, dat is immers bewijs voor mijn zaak. Met racistische aanvallen heb ik mijn hele leven al mee af te rekenen, maar dit was er zwaar over", legt ze uit aan de Belgische versie van Elle magazine.

Voor Gaëlle Van Rosen blijken deze gebeurtenissen een echte trigger zijn, een motor die haar zal motiveren om verandering te weeg te brengen. "De hele zomer verzamelde ik 30 video-getuigenissen van mensen met een sluier, van Aziatische afkomst, Afro-afstammelingen, Belgische mensen ... die zich tegen racisme willen uitspreken. Ik post deze om de twee dagen op het Instagram-account 'Fifty Shades of racisme'. Dit is immers de enige manier om racisme te verminderen en om zich te verenigen hiertegen. Dit is niet louter een vereniging voor slachtoffers, anders maken we geen vorderingen", legt ze uit.

Voor haar is het dringend noodzakelijk om de stilte eindelijk te doorbreken. "Er zijn genoeg mensen die racisme bestrijden, maar door het te bespreken in privesfeer zal er bitter weinig veranderen. Het probleem is dat racisten zelf zeer georganiseerd zijn, ze worden wijd gehoord. het is tijd om onze stemmen te verenigen om onze mooie samenleving te beschermen. Ik ben niet zoals alle anderen. Als alle mensen die al een racistische aanval hebben ervaren met behulp van de hashtag #FiftyShadesOfRacism reageren, zullen we eindelijk de omvang van het probleem beseffen", hoopt ze.

Waarom koos je voor video-getuigenissen? "Ik vond het belangrijk om de mensen effectief te zien die zich uiten, om hun ogen te leren kennen, om mezelf in hun verhaal te kunnen verplaatsen. (...) Dit is zeker niet gemakkelijk omdat de getuigenis niet anoniem is, je moet verder gaan dan je angsten en het aandurven om heel persoonlijke dingen voor je camera aan te pakken."

Ben je het slachtoffer geweest van een racistische aanval? Wil je je ervaring delen of dit project gewoon steunen? Stuur je verhaal naar fiftyshadesofracism@gmail.com of Instagram Fifty Shades Of Racism.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Source: Elle.be/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren