Tagtik

Francken laat 32 criminelen vrij

Omdat transmigranten meer last veroorzaken dan illegalen, besloot Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, om illegalen vrij te laten uit de gesloten asielcentra en de vrijgekomen plaatsen te laten innemen door transmigranten.

Op die manier werden 202 illegalen vrijgelaten en daarvan blijken er nu 32 een strafblad te hebben. Dat verklaarde Francken in het Canvasprogramma 'Ter Zake'.

"Deze mensen zijn gestraft voor hun criminele feiten en hebben die straf uitgezeten, al dan niet met voorwaardelijke invrijheidstelling. Dat kan ik niet genoeg benadrukken," zo verdedigt Francken zich in Het Laatste Nieuws. "De 202 konden bovendien moeilijk gerepatrieerd worden naar hun land van herkomst. Ik kan hen maximaal vier tot acht maanden opsluiten. Daarna moet ik hen sowieso laten gaan."

Voor Francken heeft hij dus geen criminelen laten gaan: "Ze zijn gestraft voor hun feiten en hebben hun straf uitgezeten, al dan niet met voorwaardelijke invrijheidsstelling. Ik ben geen rechter, justitie heeft hen berecht, dit is niet mijn zaak."

Francken wil komende vrijdag aan de regering een plan voorstellen voor een bijkomend gesloten centrum. Of coalitiepartner CD&V dat plan zal steunen is nog maar de vraag. Wouter Beke, voorzitter van CD&V, noemde het vrijlaten van criminele illegalen alvast 'hallucinant'.

(Fausto by Tagtik/Source: Laatste Nieuws, Nieuwsblad, VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren