Tagtik

Francken: 'Niet alle leden S&V kenden geheime groep'

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie voor N-VA, heeft bij de RTBF gereageerd op de ophefmakende reportage van Pano over Schild & Vrienden. "Er zijn geheime groepen die superextreme afbeeldingen hebben gemaakt en gedeeld. Maar ik denk dat er veel leden van Schild & Vrienden niet afwisten van die groepen", aldus de politicus in de uitzending Matin Première.

Francken sprak nogmaals zijn walging uit over de beelden die werden getoond in het reportageprogramma. Daaruit bleek dat Schild & Vrienden, een rechtse jongerenbeweging heel wat radicaler is dan hun publieke optreden laat veronderstellen.

In sommige middens wordt het taalgebruik van Francken als oorzaak gezien voor het ontstaan van groeperingen als Schild & Vrienden: hij ontkent dat er een verband zou bestaan. "Als ze kritiek geven op het migratiebeleid zoals het al lang is in Europa, dan zeggen we daar hetzelfde over. Maar we mogen geen individuele mensen aanvallen. Daar ligt een duidelijke lijn. Racisten, dat zijn idioten," aldus Francken nog.

Bij een lezing van de staatssecretaris aan de UGent vorig jaar, zorgde Schild & Vrienden voor de beveiliging. Ongevraagd, zo zegt Francken nu: "Ik heb toen gereageerd dat zoiets aan de politie was."

(Fausto by Tagtik/Source: RTBF, VRT/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren