Tagtik

Heibel in regering na moord verpleegster

Na de moord op verpleegster Christine Lenaerts die vermoedelijk werd gepleegd door een gevangene die vervroegd vrijkwam omdat de Belgische gevangenissen overvol zitten, komt het vervroegd vrijlaten van gevangenen opnieuw ter discussie te staan.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) krijgt het zelfs aan de stok met coalitiepartners N-VA en Open VLD: zij willen dat de omzendbrief die de vervroegde vrijlating mogelijk maakte, wordt aangepast. Minister Geens wijst erop dat de hele regering die omzendbrief heeft goedgekeurd.

Geens werkt aan een nieuw wetboek rond strafuitvoering. Wie een korte straf uitzit (zoals de vermoedelijke dader van de moord op de verpleegster die al na acht maanden vrijkwam terwijl hij een straf van drie jaar kreeg), moet dan voor een strafuitvoeringsrechtbank komen voor hij vrijkomt. Volgens Geens moet hij daarvoor eerst wel beschikken over meer cellen.

"Ik krijg wekelijks vragen over de overbevolking. Ik wil daar iets aan doen", zo staan de woorden van Geens te lezen bij Het Nieuwsblad. "Maar het is heel gemakkelijk om enerzijds te zeggen dat er te weinig plaats is in de gevangenissen, maar tezelfdertijd aan te klagen dat er niet genoeg mensen worden opgesloten. Het éne spreekt het andere tegen."

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren