Tagtik

"Ik wil een rode kist met witte rozen"

Het gaat niet goed met de Belgische sportster Marieke Vervoort. De 38-jarige paralympische medaillewinnares moet steeds vaker naar het ziekenhuis. Daarom heeft ze al haar papieren om euthanasie te plegen in orde gebracht.

"Mijn ziekte is de laatste tijd een stuk erger geworden. Mijn zicht is achteruitgegaan, net als wat ik nog met mijn handen kan doen", zei Wielemie, zoals Marieke Vervoort genoemd wordt, enkele weken geleden op JOE.

Bij ROB-tv blikt de moedige Marieke Vervoort vanuit haar ziektebed oprecht vooruit naar de dood. "Ik lig hier al een dikke drie weken, maar toch blijf ik lachen. De goeie kant van het leven bekijken, dat is een mooie eigenschap van mezelf. Ik geef niet op."

Vervoort zal euthanasie plegen wanneer het moment gekomen is, zegt ze zelf. "Ik wil in vrede gaan, in zachtheid sterven. Maar wanneer is de juiste datum? Daar ben ik ook heel bang voor. Ik heb voor al mijn goede vrienden een afscheidsbrief geschreven. Ik heb ook zelf al brieven geschreven die moeten voorgelezen worden. Ik heb zelf al met de begrafenisondernemer besproken dat ik een rode kist vol met witte rozen wil en een doosje met witte vlinders. Als ze mij buitendragen, moeten die worden vrijgelaten zoals mijn ziel die wordt vrijgelaten. Ik vind dat een mooi gebaar."

(Skwadra by Tagtik/Source: ROB-tv/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren