Tagtik

Is elk glas alcohol er eentje te veel?

Uit een grootschalige studie waarbij gebruik gemaakt werd van de gegevens van bijna 600.000 mensen uit 19 verschillende landen is gebleken dat 'een gezonde dosis alcohol' niet bestaat. Meer dan honderd universiteiten deden onderzoek naar de gezondheid van 40-plussers zonder een voorgeschiedenis van cardiovasculaire problemen. Het artikel over deze studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Volgens de richtlijnen van het VAD (Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs) is de limiet sinds 2016 vastgelegd op tien standaardglazen alcohol per week. Jarenlang was deze limiet 21 glazen voor mannen en 14 voor vrouwen. Eén standaardglas komt overeen met een pintje van 25 centiliter of een glas wijn van 10 centiliter. Maar uit de conclusie van het onderzoek blijkt dat meer dan vijf glazen alcohol van 175ml per week al een daling van de levensverwachting met zes maanden en meer tot gevolg heeft. Drink je als veertiger meer dan 35 glazen per week, dan sterf je vier tot vijf jaar eerder.

Er zijn ook concrete cijfers voor de verhoogde risico's ten gevolge van alcohol. Bij vijf glazen van 175ml alcohol per week verhoogt het risico op hoge bloeddruk met 24 procent, op een bloedvat dat scheurt met 15 procent, op beroerte met 19 procent en op hartfalen met 9 procent.

De conclusie luidt dus dat elk glas alcohol schadelijk is. Uit eerdere onderzoeken bleek dat één glaasje alcohol per dag goed zou zijn voor het hart, het zou namelijk het risico verlagen op een hartaanval, maar dit voordeel weegt niet op tegen de gevaren.

Naar aanleiding van al deze resultaten wordt door de onderzoekers van de studie gepleit voor het verstrengen van de richtlijnen voor alcoholgebruik. Dat dit niet van een leien dakje zal lopen is vanzelfsprekend. "Naast de alcoholindustrie zijn er ook nog andere tegenstanders die de strengere limiet onacceptabel en onpraktisch zullen vinden", beseffen Jason Connor en Wayne Hall, twee wetenschappers van de University of Queensland Centre for Youth Substance Abuse Research in Australië.

In eigen land vindt ook het VAD de richtlijn van geen druppel alcohol meer aan te raken te verregaand. "Dat zou het grote publiek niet au sérieux nemen", zegt raadgeefster Frieda Matthys. Ook toxicoloog Jan Tytgat vindt dat concluderen dat zelfs één glas alcohol teveel te kort door de bocht is. "Ze hebben de levensverwachting van frequente drinkers bestudeerd en terecht besloten dat die daalt. Maar dan hebben ze die berekening zonder sluitend bewijs doorgetrokken naar elke consumptie. Op basis daarvan beweren dat elk glas je levensduur met dertig minuten verkort, daar ga ik niet mee akkoord."

Tytgat is wel voorstander van een strengere Vlaamse richtlijn. Wat hem betreft mag deze van tien naar zeven glazen of minder per week gaan. Dit om nog bewuster om te gaan met onze alcoholconsumptie.

(Skwadra by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren