Tagtik

Live OS: Swings pakt zilver!

17.00 uur "Ik heb hier lang voor gewerkt"

Bart Swings stond de Sporza-journalisten te woord net nadat hij zijn zilveren medaille in ontvangst had genomen. Dit had Swings te zeggen:

"Ik heb hier lang voor gewerkt. Mijn Spelen waren goed en ik voelde me sterk. Ik heb hier lang voor gewerkt. Ik heb altijd geloofd dat het mogelijk was. Ik voelde me goed, maar ik had net zo goed 10e kunnen worden in de massastart. Het tempo was niet te hard in de finale en ik voelde dat het op een sprint zou aankomen. Ik ben vrij snel gegaan, op 700 meter van het einde. Ik durfde niet meer te wachten. Als ik nog een halve ronde had gewacht, dan waren ze er misschien nog over gekomen. Ik ben vol aangegaan. Er was één iemand sneller, maar ik ben supertevreden. Het is onbeschrijfelijk."

16.50 uur Fiere trainer

Trainer Jelle Spruyt is in de wolken met de zilveren medaille van zijn poulain Bart Swings.

16.00 uur Canada pakt brons in ijshockey

Na goud in 2010 en 2014 moeten de Canadezen zich ditmaal tevreden stellen met brons. Tsjechië werd in de kleine finale opzij gezet met 6-4.

15.00 Japan verslaat GB voor brons

De Japanse curlingdames zijn erin geslaagd hun concurrentes uit Groot-Brittannië opzij te zetten met 5-3. Japan pakt hiermee het brons in deze kleine finale.

14.50 uur Jacques Rogge emotioneel

"Ik beleef hetzelfde als wat ik beleefd heb in Nagano met Bart Veldkamp. Dit is fantastisch. Ik ben heel gelukkig. Dit is een mooie avond voor de Belgische sport. Dit zal het moreel van de groep opkrikken", reageert voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge, net nadat hij landgenoot Swings zilver zag pakken.

14.45 uur Swings krijgt medaille

Schaatser Bart Swings krijgt zijn zilveren medaille uit handen van Seung Min Ryu, lid van het IOC. Naast hem blinkt de Koreaan Lee op het hoogste schavotje. De Nederlander Koen Verweij eindigt als derde. Het Koreaanse volkslied weerklinkt in de Gangneung Oval.

Bart Swings kan met een zesde, zesde, achtste en tweede plek tevreden terugblikken op zijn deelname aan de 23e Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang.

14.25 uur Eerste Belgische medaille sinds Veldkamp

In 1998 pakte Bart Veldkamp brons op de 5.000m. Sindsdien was het wachten op een Belgische medaille op de Olympische Winterspelen. Leuvenaar Bart Swings bracht hier met een schitterende race op de massastart vandaag verandering in. Hij pakt zilver voor België!

14.25 uur

14.22 uur Herbeleef hier de laatste ronde van Bart Swings

14.20 uur Zilveren medaille voor Swings

Bart Swings doet het! Hij reageert in het slot van de wedstrijd op de ontsnappingspoging van topper Sven Kramer en gaat aan de leiding de laatste ronde in. Enkel de Koreaan Lee slaagt er met een ultieme inspanning nog in om Swings in te halen. Lee pakt goud, Swings bekroont zijn schitterende Olympische Winterspelen met zilver. Koen Verweij uit Nederland pakt brons.

14.15 uur SWINGS PAKT ZILVER!

14.05 uur Eerste tussensprint

De Oostenrijker Heidegger pakt de eerste vijf punten in de eerste tussensprint. Swings en de Nederlanders volgen in de buik van het peloton en mengen zich niet.

14.05 uur Wie gooit eerste bommetje?

Na een oefenrondje weerklinkt het schot: het aftasten en tactisch steekspel kan beginnen!

14.00 uur The gates are open!

De zestien atleten zijn zonet begonnen aan hun finale op de massastart. Krijgen we een duel België-Nederland met Bart Swings aan Belgische zijde en Sven Kramer/Koen Verweij aan Nederlandse zijde?

13.50 uur Goud voor Japan, Nederlandse pakt brons

Het publiek ging zonet een voorlaatste keer uit haar dak in de Gangneung Oval. De Japanse Takagi kroont zich tot olympisch kampioene op de massastart bij de dames. De Zuid-Koreaanse Kim pakt zilver, de bronzen plak is voor de Nederlandse Schouten. Nu is het tijd voor Bart Swings!

13.30 uur Spanning stijgt

De Belgische fans hebben er lang moeten op wachten, maar op de voorlaatste dag van de 23e Olympische Winterspelen kan het zomaar plots 'Bingo' zijn! Zorgt Bart Swings om 14.00 uur voor de eerste Belgische medaille op deze Spelen?

Deze 16 atleten zullen strijden om de olympische titel op de massastart:
1. Linus Heidegger (Oos) 60 pnt
2. Andrea Giovannini (Ita) 41 pnt
3. Shane Williamson (Jap) 20 pnt
4. Viktor Thorup (Den) 5 pnt
5. Koen Verweij 5 pnt
6. Lee Seung-hoon (ZKo) 5 pnt
7. Olivier Jean (Can) 4 pnt
8. Alexis Contin (Fra) 3 pnt
9. Peter Michael (NZl) 60 pnt
10. Stefan Schmidt (Den) 40 pnt
11. Vitali Michajlov (WRu) 20 pnt
12. Sven Kramer 6 pnt
13. Bart Swings (Bel) 5 pnt
14. Chung Jae-won (ZKo) 5 pnt
15. Livio Wenger (Zwi) 5 pnt
16. Joey Mantia (VS) 3 pnt

13.15 uur Swings naar finale massastart

Doordat hij meteen vol voor de winst ging op de eerste tussensprint, kon Bart Swings zich met vijf punten op zak tijdens het verdere verloop van zijn halve finale wat sparen. Swings plaatst zich zonder problemen voor de finale, die omstreeks 14.00 uur op gang wordt geschoten. Ook de Nederlander Sven Kramer plaatst zich zonder moeilijkheden.

13.05 uur Swings start attent

Leuvenaar Bart Swings heeft meteen 5 punten gesprokkeld door de eerste tussensprint te winnen. Daarmee is hij goed op weg naar een finaleplaats.

13.00 uur Deze vier schaatsers plaatsen zich niet voor de finale

Silovs (Let), Hansen (VS), Mezentsev (Kaz) en Kay (NZe) zijn uitgeschakeld in de eerste halve finale.

Bart Swings komt in actie in de tweede halve finale die zonet van start is gegaan. Plaatst Swings zich voor de finale later op de dag? Ook Sven Kramer komt in actie in deze tweede halve finale.

11.30 uur Massastart, wat is dat?

In de massastart worden twee halve finales gereden. Telkens vechten twaalf schaatsers in elke halve finale zestien rondes van 400 meter lang om de acht finaletickets. Bart Swings komt in actie in de tweede halve finale.

De finale wordt om 14.00 uur gereden met de beste zestien schaatsers.

In de massastart worden onderweg 3 tussensprints gereden: na 4, 8 en 12 ronden kunnen de deelnemers telkens 5, 3 en 1 punten verdienen. De eindsprint blijft het belangrijkste onderdeel. Aan de finish kunnen immers 60, 40 en 20 punten gesprokkeld worden. De podiumplaatsen zijn dus weggelegd voor de eerste drie aan de eindmeet. De punten die onderweg werden verzameld, bepalen dan de rest van de uitslag.

Schaart Swings zich moeiteloos bij de beste acht in zijn halve finale? We weten het straks!

10.30 uur 'Team Shuster' pakt goud in curling

De mannenploeg uit de Verenigde Staten heeft na een heuse thriller Zweden verslagen in de curlingfinale. 10-7 luidt het verdict. Onder het goedkeurend oog van Ivanka Trump winnen haar landgenoten voor het eerst goud in het curling.

10.15 uur Laatste kans voor Bart Swings

Zet Swings vandaag opnieuw zijn 'wings' op? Na tweemaal een zesde en éénmaal een achtste plaats, komt de Belgische snelschaatser vandaag in actie op de massastart. Met zijn ervaring als inlineskater, kan de Leuvenaar hierop misschien wel voor dé verrassing van de dag zorgen!

Het is echter nog even wachten op het optreden van Bart Swings. Om 13.00 uur komt hij in actie in de halve finale over zestien rondes. Eventueel wacht dan om 14.00 uur de finale. Swings bereidt zijn laatste nummer in PyeongChang met een uitstekende mindset voor.

"Ik ben heel tevreden met de Spelen die ik tot nu toe heb gehad. Een medaille in de massastart zou de kers op de taart zijn, maar ook als dat niet lukt, zal ik tevreden zijn. Ik ben in vorm, schaats goed en heb er alles aan gedaan. Het heeft even geduurd voor ik helemaal hersteld was van de 10 kilometer, maar alles is in orde nu. In het olympische dorp loop ik als een gelukkig man rond. Ik ben blij en heb veel zin in de massastart", laat Bart Swings optekenen bij Sporza.

09.30 uur Russische bobsleester vliegt eruit

Nadezjda Sergejeva gaf toe dat ze de dopingregels overtrad en wordt bijgevolg geschrapt uit de uitslag van het bobsleeën. Normaal gezien schuift het tweede Belgische team van stuurvrouw  An Vannieuwenhuyse zo een plaatsje op naar de twaalfde stek. De bobsleefederatie moet dit echter nog bevestigen.

09.15 uur Dolgelukkige Niskanen!

09.05 uur Fin verschalkt Russen op 50 km langlaufen

De langlaufers kregen een loodzware opdracht voorgeschoteld. In de bijtende Zuid-Koreaanse temperaturen trotseerden ze elkaar én de natuurelementen 50 kilometer lang. Aan het einde van deze uitputtingsslag wachtte echter eeuwige roem.

De Fin Iivo Niskanen toonde het meeste initiatief en durfde er dan ook alleen vandoor gaan tijdens deze 50 km klassieke stijl. Hij zag zijn grinta beloond met goud, meteen het allereerste goud ooit voor Finland in het langlaufen. De Rus Aleksander Bolsjoenov moest in de laatste kilometer zijn meerdere erkennen in zijn Finse vluchtgezel. Zijn Russische landgenoot Andrej Larkov vervolledigt het podium op deze marathon langlaufen.

09.00 uur Zwitser ruilt zilver voor goud

Vier jaar geleden moest Nevin Galmarini uit Zwitserland zich nog troosten met zilver. In PyeongChang nam de ervaren rot echter revanche. Hij pakte goud in de parallelle reuzenslalom snowboard, ten koste van de Zuid-Koreaan Lee.

08.45 uur Zwitserland wint prestigieuze landenwedstrijd alpineskiën

Niet wereldkampioen Frankrijk, maar wel de buren uit Zwitserland winnen de eerste gouden medaille in de landencompetitie alpineskiën. Zwitserland klopt Oostenrijk met 3-1 in de finale en skiet zich zo de olympische geschiedenisboeken in. Noorwegen pakt brons, nadat het Frankrijk in de kleine finale versloeg.

08.40 uur Duitsers aan de leiding na dag 1

Dit weekend krijgen we met de viermansbob nog heel wat pijlsnelle afdalingen in het bobsleeën te zien. Na twee runs op dag 1 staan de Duitsers aan de leiding. Het thuisland schaart zich achter hun kwartet dat momenteel tweede staat. Zondag volgen de twee resterende runs, waarin zal beslist worden over de medailles.

08.35 uur Toutant wint allereerste big air-finale

De Canadese snowboarder Sébastien Toutant was vandaag in zijn element op de spectaculaire big airschans. Hij pakte uit met de meest gewaagde en geslaagde tricks en mag zich de eerste olympische kampioen in de big air noemen. De Amerikaan Kyle Mack pakt zilver. De Brit Billy Morgan krijgt brons.

08.30 uur Ledecka wint na skiën, ook snowboarden!

De Tsjechische Ester Ledecka heeft voor een unicum gezorgd. Zonet won ze op fenomenale wijze goud op de paralelreuzenslalom in het snowboarden. Dat is opmerkelijk want op deze Olympische Winterspelen won ze al goud in een andere sport. Ledecka kroonde zich ook op de Super G in het skiën tot olympisch kampioene.

Vandaag werkte de 22-jarige Tsjechische een schitterend parcours af. In een rechtstreeks duel met de Duitse Selina Jörg, pakte ze goud op de paralelreuzenslalom in het snowboarden.

08.00 uur Voorlaatste dag op de Spelen

Goedemorgen!
De 23e Olympische Winterspelen lopen op hun einde. Maar ook vandaag en morgen vechten nog heel wat atleten om eeuwige roem in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. We brengen u op de hoogte van alle wedstrijden die er afgelopen nacht plaatsvonden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren