Tagtik

Minder jeugdcriminaliteit door games

Wie zegt dat gamen niet goed is voor de jeugd? Eén van de gevolgen van het groeiende succes van games is de daling van de jeugdcriminaliteit. Die daalt immers in bijna alle westerse landen.

"Veel misdrijven worden gepleegd door jongeren die zich vervelen", zo vertelde Gijs Weijters, onderzoeker bij het WODC, het kenniscentrum van het ministerie van Justitie in Nederland, een tijd terug bij De Standaard. "Maar met de smartphone of de console bij de hand, is entertainment maar een klik ver."

Bij een analyse van de Nederlandse criminaliteitscijfers ontdekte hij dat de jeugd minder misdrijven pleegde rond de release van het populaire Grand Theft Auto V en de weken erna. "Een minimaal effect, weliswaar, maar niettemin: een effect. Jongeren zijn te druk bezig met het spel, ze hebben geen tijd om overlast te plegen", aldus Weijters.

Stefaan Pleysier, professor jeugdcriminologie aan de KU Leuven, nuanceerde de analyse van de Nederlandse cijfers.  Uit onderzoek blijkt dat er maar een heel klein verband is tussen iemands gedrag en de games die hij of zij speelt. "GTA is het typevoorbeeld van de gewelddadige game. De vraag is of gewelddadige games gewelddadig maken, of dat jongeren met een eerder gewelddadig karakter meer tot dat soort games aangetrokken worden", aldus de professor. Hij zag de toegenomen aanwezigheid van camera's, meer beveiliging en controle als een andere oorzaak voor de daling van de jeugdcriminaliteit.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren