Tagtik

MIVB ontslaat buschauffeur wegens nazi-tattoo's

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft een chauffeur ontslagen omdat hij op een personeelsfeestje opdaagde met tatoeages die verwijzen naar het nazisme. De chauffeur was 26 jaar in dienst bij de MIVB en had een onberispelijke staat van dienst.

Toch werd hij ontslagen omdat volgens de ethische en deontologische code van de MIVB de tatoeages niet stroken met de normen en waarden van het bedrijf.

De collega's van de medewerker hadden geen weet van zijn tatoeages tot hij op een recent personeelsfeest op de stelplaats in Oudergem verscheen in een mouwloos T-shirt. Daardoor was duidelijk te zien dat hij 88 (verwijzend naar Heil Hitler), een zwarte adelaar met gespreide vleugels (het symbool van het Derde Rijk) en de bliksemschicht van de SS op zijn linkerarm had laten tatoeëren.

"In de 26 jaar dat de man bij ons werkte was er nooit een klacht of een opmerking", zegt An Van Hamme van de MIVB bij de VRT. "Tot deze zomer is hij discreet omgegaan met de tattoo. Nu heeft hij die getoond, dus op dat moment kunnen we niet anders dan de man ontslaan."

Het is nog niet duidelijk of de buschauffeur ook strafrechtelijk zal worden vervolgd. "In België is een neonazisymbool dragen pas strafbaar als je dat in het openbaar doet én er ook een bijzonder opzet is. Je moet er mensen mee aanzetten tot haat en geweld. Dat is al moeilijker te bewijzen", aldus Lode Nolf van gelijkekansencentrum Unia bij Het Laatste Nieuws.

Volgens advocaat Peter Stroobants, mede-auteur van "Handboek ontslag", zal de MIVB toch mogelijk een schadevergoeding moeten betalen als een rechter het ontslag als onredelijk beoordeelt. "Als de tattoo op een privéfeest door iemand gezien kon worden, terwijl de tatoo tijdens de uitvoering van de prestaties van de chauffeur niet kan gezien worden, dan denk ik dat MIVB het niet makkelijk zal krijgen om dit ontslag te motiveren", zo zei hij bij Radio 1.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN, VRT Nieuws/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren