Tagtik

N-VA: "Madrid kan niet blijven wegkijken"

"In de moeilijke omstandigheden waarin deze verkiezingen plaatsvonden, hebben de pro-onafhankelijkheidspartijen toch een meerderheid behaald. Ik ben benieuwd naar de reactie van Rajoy", reageert N-VA kamerlid Peter Luykx als een van de eersten op de verkiezingsoverwinning van de Catalaanse separatistische partijen.

"Madrid kan niet blijven wegkijken. Europa moet nu zijn verantwoordelijkheid opnemen.", reageerde Vlaams Parlementslid voor N-VA Karl Vanlouwe na de overwinningsspeech van Puigdemont in Brussel.

Donderdagavond laat hebben de Catalaanse partijen die onafhankelijkheid nastreven de verkiezingsoverwinning opgeëist. De partij van de naar België gevluchte Carles Puigdemont deed het veel beter dan verwacht en behoudt nipt een meerderheid in het Catalaanse parlement. "We hebben een overwinning behaald in de moeilijkste omstandigheden", klinkt het in het kamp van Puigdemont.

Deze verkiezingsoverwinnig van de Catalaanse separatistische partijen is een nederlaag voor de Spaanse premier Mariano Rajoy. Hij wou met deze verkiezingen immers de orde herstellen na het 'illegale onafhankelijkheidsreferendum'. De Partido Popular van premier Pariano Rajoy verliest maar liefst acht zetels.

De drie separatistische lijsten behaalden allen samen 70 van de 135 zetels. Dat zijn er twee meer dan nodig voor een absolute meerderheid in het regionale parlement. Toch is de anti-onafhankelijkheidspartij Ciudadanos, de grootste partij met 37 verkozen ambtenaren. Door het grote verlies van de klassieke unionistische partijen, bereiken ze geen meerderheid.

"We hebben een overwinning behaald in de meest moeilijke omstandigheden. Na meer dan 150 jaar heeft de Catalaanse republiek de Spaanse monarchie verslagen. De absolute meerderheid van de partijen die voor onafhankelijkheid zijn, blijft intact. Er is een meerderheid van partijen die een referendum willen houden", reageerde Puigdemont opgetogen via een videoconferentie vanuit Brussel. Toch zal Puigdemont niet de nieuwe minister-president kunnen worden aangezien nog steeds een aanhoudingsbevel tegen hem loopt. Zodra hij terugkeert naar Spanje, wordt hij immers gearresteerd.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren