Tagtik

Nederlanders produceren voor bijna 20 miljard euro drugs op één jaar

In 2017 hebben criminelen voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine geproduceerd. Dat meldt de Volkskrant. De werkelijke omzet licht vermoedelijk nog hoger.

Het is de eerste keer dat er een realistische schatting wordt gemaakt van de omvang van de internationaal opererende Nederlandse drugsindustrie. Dit is gebeurd op basis van bronnenonderzoek. Met een productie van bijna 20 miljard euro behoort Nederland volgens internationale vergelijkingen tot de wereldtop. Om een idee te hebben hoeveel 20 mijlard euro is: het Nederlandse bedrijf Philips produceerde in 2017 voor bijna 18 miljard euro aan goederen. 

De cijfers zijn tot stand gekomen door vier onderzoekers van de Politieacademie. Anderhalf jaar hebben de onderzoekers onder leiding van professor Pieter Tops aan het rapport 'Waar een klein land groot in kan zijn' gewerkt. Opmerkelijk is dat in het onderzoek enkel xtc en amfetamine zijn opgenomen. Onder andere cannabis, cocaïne en heroïne bleef buiten beschouwing. (Skwadra by Tagtik/Source: de Volkskrant/Illustration Picture: Belga)

 

Ook dit kan u interesseren