Tagtik

Neurochirurg die dochter vermoordde niet naar psychiatrie

De neurochirurge die eind juli haar dochter van 14 vermoordde, wou samen met haar uit het leven stappen. Dat heeft ze bij haar verhoor bekend.

"Toen ik wist dat Eline dood was, wilde ik haar voorbeeld volgen, maar mijn poging op het appartement is mislukt. Ik heb dan beslist om in mijn auto te stappen en te pletter te rijden", zo zou de vrouw hebben bekend. Zij kreeg wel een auto-ongeluk, maar bleef ongedeerd.

De vrouw besloot tot de moord omdat ze in een zware depressie was beland na de kankerbehandeling van haar dochter en de moeilijke echtscheiding waarin ze was verwikkeld.

Begin augustus ondernam de vrouw in haar cel in Hasselt een zelfmoordpoging. Jef Vermassen, de advocaat van de chirurg, verklaarde eerder dat zowel de moeder als de dochter depressief waren en samen uit het leven wilden stappen, maar dat het bij de moeder mislukte. De advocaat vreesde voor een nieuwe wanhoopsdaad en vroeg daarom al eerder om haar onder te brengen in een psychiatrische instelling, maar dat werd door de rechter geweigerd.

Gisteren verlengde de raadkamer de aanhouding van de verdachte met twee maanden. Ook al blijkt uit een tussentijds psychiatrisch rapport dat de vrouw aan een posttraumatische stressstoornis lijdt en depressief is, toch wordt ze niet geplaatst in de psychiatrie. "Een echte schande", volgens Jef Vermassen die de belangen van de Leuvense neurochirurg verdedigt. Uit het tussentijds rapport van gerechtspsychiater Rudy Verelst blijkt dat de verdachte toerekeningsvatbaar is.

"Dat depressie een ziekte is, krijg je dus echt niet verkocht. Ik heb het opnieuw gepleit. Ik kom geen cadeau vragen, maar gewoon dat ze behandeld wordt. Geef haar die kans op verzorging. Morgen zie ik haar, maar ik vrees het ergste", zegt Vermassen, die in beroep gaat tegen de verlengde aanhouding.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren