Tagtik

'Nu nog vrijstaand bouwen, is crimineel'

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck is als ingenieur-architect een expert met een mening. Zo weigert de 59-jarige architect met zijn gerenommeerde architectenbureau Bogdan & Van Broeck al twaalf jaar opdrachten om op vrijstaande kavels te bouwen die alleen met de auto bereikbaar zijn.

In september 2016 benoemde de Vlaamse regering hem tot Vlaams Bouwmeester, waarmee hij als topadviseur voor Vlaanderen fungeert. "Ik heb geen enkele bevoegdheid en dat is cruciaal. Ik heb niks te winnen, niks te verliezen, ik hoef ook niet herkozen te worden en ben dus voor geen enkel gat te vangen. Het interesseert me niet of actiecomités voor of tegen een bouwproject zijn", zegt Van Broeck in Knack. De Vlaamse Bouwmeester vindt dat 'inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht'. Daarmee wil hij duidelijk maken dat het hem om de architecturale en stedenbouwkundige kwaliteiten gaat. "Is het een goed project? Bouw het dan", redeneert de Vlaamse Bouwmeester.

In zijn 140 lezingen die Van Broeck het afgelopen jaar gaf in heel Vlaanderen, herhaalde hij zijn zelfde stelling steeds: 'Nu nog vrijstaand bouwen, is crimineel'.

"Crimineel zoals in 'crimineel zat", verduidelijkt de Vlaamse Bouwmeester. "Crimineel in de zin van: onverantwoord. In een groot verkavelingsgebied in Amerika wonen vijf miljoen mensen op goed zevenduizend vierkante kilometer. Dat is evenveel als in Barcelona, waar ze daarvoor maar zeshonderd vierkante kilometer nodig hebben. Een grote villa in een verkaveling eet veel meer planeet op dan een rijwoning of een appartement in de stad", stelt de ingenieur-architect in Knack.

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren