Tagtik

Olympische Spelen + Paralympics: wie won de meeste medailles?

De Spelen van Parijs 2024 werden zondag afgesloten met de slotceremonie van de Paralympische Spelen. Als je een tabel met cumulatieve medailles opstelt, staat China ver aan kop.

Deze keer werd de vlam van de Spelen voorgoed gedoofd. 27 dagen van sportwedstrijden, emoties en medailles kwamen zondag tot een einde met de Sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen in het Stade de France, een eindfeest in elektrokleuren. Nu is het tijd om de balans op te maken en te rekenen.

Als we de landen rangschikken op basis van het aantal gouden medailles – zoals het geval is voor de officiële tabellen – staat China, niet verrassend, stevig aan de leiding. De marge is zelfs kolossaal: met 134 gouden medailles ligt het ver voor op de Verenigde Staten (76 gouden medailles in totaal), die slechter presteerden op de Paralympics (3e met 36 gouden medailles) dan op de Olympische Spelen.

Groot-Brittannië en Nederland eindigden de zomer juist op een hoogtepunt. Hun opmerkelijke prestaties op de Paralympics leverde de derde en vierde plaats op overall.

(Audrey Quétard/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)

Ook dit kan u interesseren