Tagtik

Olympische Winterspelen: dit was dag 10

17.30 uur Medaillestand

Na 10 dagen PyeongChang is Noorwegen het succesvolste land op deze Winterspelen. De Noren behaalden al 28 medailles (11x goud, 9x zilver en 8x brons). Duitsland pakte al 20 medailles (10x goud, 6x zilver en 4x brons). Canada sluit het podium met 17 medailles (6x goud, 5x zilver en 6x brons).

17.00 uur Finale IJshockey vrouwen: Canada-VS

In het ijshockey bij de dames gaat de finale tussen de Verenigde Staten en Canada. Maandag won Canada met 5-0 van Rusland en de VS met dezelfde cijfers van Finland. In de finale die donderdagochtend wordt gespeeld, kan Canada voor de vijfde keer op rij de gouden medaille winnen.

16.30 uur Goud voor Noorwegen in schansspringen per team

Noorwegen blijft succesvol op de Spelen: het land pakt het goud in de landenwedstrijd schansspringen vanaf de grote schans. Voor het eerst pakken de Noren met het viertal Johann Andre Forfang, Robert Johansson, Andreas Stjernen en Daniel Andre Tande goud in het schansspringen. Zilver is voor Duitsland, het brons gaat naar Polen.  

15.15 uur Canada en Duitsland ex-aequo in tweemansbob: allebei goud

In het bobsleeën met de tweemansbob eindigen Canada 1 (met Justin Kripps als piloot) en Duitsland 2 (Johannes Lochner als piloot) na vier runs gelijk: de twee landen krijgen allebei goud. Het brons is voor Letland dat op amper 5 honderdsten van het goud eindigt.

13.50 uur Noor Lorentzen wint, Vosté 32e

De Noor Havard Lorentzen heeft zich met een nieuw olympisch record tot olympisch kampioen op de 500m gekroond. De Japanner Cha leek lang op weg naar goud, maar Lorentzen dook met zijn toptijd van 34"41 alsnog onder Cha's chrono. Mathias Vosté eindigt als 32e met zijn prestatie van 35"54.

13.30 uur Vosté met persoonlijk record

Mathias Vosté heeft zijn 500m in een nieuwe persoonlijke besttijd op zeeniveau afgewerkt. De Belg kwam net na zijn Duitse tegenstander Joel Dufter over de meet in een chrono van 35"54, op dat moment de zesde en traagste tijd. Nu werken de andere schaatsers nog hun race af. Het is dus nog even wachten om te weten op welke plaats de Belgische schaatser zal uitkomen.

13.00 uur Nederland plaatst zich met olympisch record

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra zijn er in de kwartfinale van de ploegenachtervolging in geslaagd om zich te kwalificeren voor de halve finale. De Nederlandse dames deden dat in een nieuw olympisch én baanrecord van 2'55"61. Ook Japan, Canada en de VS plaatsen zich voor de volgende ronde.

12.45 uur Wie wint sterk bezette 500m?

'De 500m bij de heren is het sterkst bezette schaatsnummer op deze Olympische Winterspelen', klinkt het bij vele schaatskenners. Vanaf 12.53 uur nemen 36 schaatsers het tegen elkaar op met als inzet eeuwige roem en de olympische titel. Wij Belgen duimen alvast voor de 23-jarige Mathias Vosté.

Onze noorderburen hopen dan weer op topprestaties van wereldkampioen Jan Smeekens, maar ook van Ronald Mulder en Kai Verbij. Wie haalt het?

1. Tsubasa Hasegawa (Jap) - Daniel Greig (Aus)
2. Kimani Griffin (VS) - Artyom Krikunov (Kaz)
3. Mathiast Voste (Bel) - Joel Dufter (Dui)
4. Mirko Giacomo Nenzi (Ita) - Jiaxuan Ji (Chi)
5. Ignat Golovatsiuk (WRu) - Tao Yang (Chi)
6. Stanislav Palkin (Kaz) - Pedro Causil (Col)
7. Ching-Yang Sung (Tai) - Jonathan Garcia (VS)
8. Henrik Fagerli Rukke (Noo) - Artur Nogal (Pol)
9. Roman Krech (Kaz) - Pekka Koskela (Fin)

10. Mitchel Whitmore (VS) - Jan Smeekens
11. Piotr Michalski (Pol - Tae Bum Mo (ZKo)
12. Tingya Gao (Chi) - Joji Kato (Jap)
13. Jun Ho Kim (ZKo) - Laurent Dubreuil (Can)
14. Gilmore Junio (Can) - Min Kyu Cha (ZKo)
15. Artur Was (Pol) - Nico Ihle (Dui)
16. Ronald Mulder - Havard Holmefjord Lorentzen (Noo)
17. Daichi Yamanaka (Jap) - Kai Verbij
18. Alex Boisvert Lacroix (Can) - Mika Poutala (Fin)

12.30 uur Ook goud voor Oranje op achtervolging?

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marrit Leenstra nemen het in de kwartfinale van de achtervolging op tegen Zuid-Korea. De planning ziet er als volgt uit:

Rit 1: Zuid-Korea - Nederland
Rit 2: China - Japan
Rit 3: Canada - Duitsland
Rit 4: Verenigde Staten - Polen

De vier trio's die hun wedstrijd het snelst afwerken, plaatsen zich voor de halve finale.

12.15 uur Morgen uitspraak over betrapte Rus

Het sportarbitragehof CAS doet morgen uitspraak over de Russische curlingspeler Alexander Kroeshelnitski

12.00 uur NBC doorbreekt taboe

De Amerikaanse televisiezender NBC zorgde vandaag voor een primeur door als eerste televisiezender een passionele zoen tussen twee mannen op de Olympische Spelen in beeld te brengen. De populaire Amerikaanse slopestyle-skiër Gus Kenworthy kreeg een innige smakkerd van zijn vriend na zijn run.

"Als kind had ik niet kunnen dromen van een homoseksuele zoen bij de Spelen op tv, maar voor de allereerste keer kunnen de kinderen van nu het wel!", klinkt Kenworthy gelukkig via Twitter.

11.30 uur Zorgen voor Seppe Smits

Woensdag komt de Belgische snowboarder Seppe Smits alweer in actie op deze Olympische Winterspelen. Toch kan de 26-jarige Belg niet zorgeloos toeleven naar de kwalificaties voor de big air. Hij sukkelt immers met last aan de knie.

"De slopestyle heeft zijn tol geëist voor mijn knie", vertelt Smits bij Sporza. Tijdens deze slopestyle-finale werd Smits tiende. Sindsdien is de pijn aan zijn knie echter niet beter geworden.

"Ik heb geprobeerd die weer goed in orde te brengen. De medische staf van het BOIC heeft er ook constant aan gewerkt om hem weer sterker te krijgen. Mijn knie staat er iets minder goed voor dan ik had gehoopt. Met een paar dagen rust had ik op een snellere recuperatie gehoopt. Maar er zijn ook wat andere kwaaltjes komen opduiken. Om de knie te sparen ben ik wat anders gaan bewegen. Zo kreeg ik een verkramping in mijn hamstrings, waardoor dan weer mijn patellapees wat overbelast raakte. Door die vele kleine kwaaltjes voelt mijn knie momenteel niet zo sterk aan", zegt Seppe Smits twee dagen voor zijn kwalificatiewedstrijd op de big air.

11.00 uur Oeps! Nippleskate in ijsdansen!

De Française Gabriella Papadakis presteerde tijdens de korte dans uitstekend samen met haar schaatspartner Guillaume Cizeron. Ze staan voorlopig knap tweede! Toch zal hun vrije dans om een andere reden de geschiedenisboeken in gaan.

Papdakis beleefde immers een gênant moment tijdens haar ijsdans. Haar jurk bewoog immers te veel waardoor ze haar prestatie met een ontblote tepel moest afronden. "Het was mijn ergste nachtmerrie. Mijn kostuum kwam al na enkele seconden in de kür los. Ik voelde het meteen, maar wat kon ik doen? Ik hield mezelf voor dat ik geen keus had. Ik heb gebeden en we hebben doorgedaan. We mogen trots zijn dat we alsnog een superprestatie neerzetten."

110.30 uur B-staal ook positief?

Het internationaal sporttribunaal (TAS) heeft een dopingonderzoek geopend naar de Rus Aleksander Kroesjelnitski. De Russische curlingspeler Alexander Kroeshelnitski die op de Olympische Winterspelen in actie komt onder de vlag van Olympic Athletes of Russia, is betrapt op verboden middelen. Dat schrijft de website Inside The Games op basis van Russische publicaties.

In de urine van Kroeshelnitski, die eerder deze week nog brons won samen met Anastasia Bryzgalovoy in het gemengd curlingteam, zouden sporen gevonden zijn van meldonium.

Vandaag leverde Aleksandr Kroesjelnitski zijn acrreditatie in en verliet hij het olympisch dorp. Omdat het TAS een dopingonderzoek opent, lijkt het erop dat ook zijn b-staal positief is.

10.00 uur Eerste finalist ijshockey bekend

De Verenigde Staten hebben zich zonder de minste moeite geplaatst voor de finale in het ijshockey. De Amerikaanse dames lieten hun Finse concurrentes geen schijn van kans en blikten ze in met 5-0 tijdens de halve finale.

Om 13.10 uur zal een duel tussen Canada en Rusland uitmaken tegen wie de VS het opneemt in de finale.

9.30 uur Wereldrecord in ijsdansen!

In de korte kür bij het ijsdansen, dat is kunstschaatsen voor paren, maar zonder sprongen, heeft het Canadese paar Virtue/Moir meteen het wereldrecord verbeterd. Met 83.67 punten doen ze beter dan de vorige bestprestatie, die ook zij leverden.

Na de korte dans ziet de top 5 er als volgt uit:

1. Virtue/Moir (Can) 83.67 ptn
2. Papadakis/Cizeron (Fra) 81.93
3. Hubell/Donohue (VS) 77.75
4. Shibutani/Shibutani (VS) 77.73
5. Cappellini/Lanotte (Ita) 76.57

09.00 uur "Top 6 is mogelijk"

Dinsdag is het eindelijk tijd voor de Belgische bobleevrouwen. Zorgen zij alsnog voor de beste Belgische prestatie op deze Spelen?

De twee Belgische bobsleeteams zijn alvast hypergemotiveerd om sterk te presteren. De Belgian Bullets bestaan in PyeongChang uit stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen die Spanky bemannen en stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Sara Aerts die met Maximus als slee door het Olympic Sliding Centre zullen razen.

In Sotsji eindigden de Belgische bobsleedames nog knap zesde. Op deze Spelen vaardigt België voor het eerst twee teams af.

Elfje Willemsen en Sara Aerts hebben de afdaling in PyeongChang al wekenlang aandachtig bestudeerd. Ze blikken dan ook vol vertrouwen vooruit naar de start van de competitie. "Onze runs gaan al vanaf de eerste trainingsdag goed. De andere teams maken nog fouten en wij niet. Eigenlijk mag het nu al beginnen voor ons: onze runs zijn goed, de start is goed en fysiek zijn we top. Dat geeft ons veel vertrouwen. Ik had in oktober al voorspeld dat we laat zouden pieken. Nu voelen Sara en ik allebei dat de benen supergoed zijn. Een nieuw olympisch diploma (top 8) is ons doel, maar top 6 is ook mogelijk. Maar dan mogen we wel 4 keer geen fouten maken", klink het zelfverzekerd bij Elfje Willemsen op Sporza.

8.30 uur Gedopeerde Rus verlaat de Spelen

De Russische curlingspeler Alexander Kroeshelnitski die op de Olympische Winterspelen in actie komt onder de vlag van Olympic Athletes of Russia, is betrapt op verboden middelen. Dat schrijft de website Inside The Games op basis van Russische publicaties. Het IOC bevestigde het nieuws nog niet.

In de urine van Kroeshelnitski, die eerder deze week nog brons won samen met Anastasia Bryzgalovoy in het gemengd curlingteam, zouden sporen gevonden zijn van meldonium.

Vandaag leverde Aleksandr Kroesjelnitski zijn acrreditatie in en verliet hij het olympisch dorp.

8.00 uur 'En nu gaan we vegen!'

Regerend olympisch en wereldkampioen Canada begon in het curling slecht aan deze Spelen. Na drie nederlagen in de eerste duels bewijzen de Canadese dames nu echter dat ze hier wel degelijk thuishoren. Met 8-3 laten ze geen spaander heel van Japan. Canada lijkt net zoals de afgelopen vijf spelen op weg naar een medaille in het curling bij de dames!

07.30 uur Mathias Vosté op de 500m

De 23-jarige Mathias Vosté mag vandaag zijn schaatsen aanbinden voor de 500m. De Belg werd naast de Duitser Joel Dufter geplaatst. Kan Vosté naar een snelle chrono schaatsen samen met deze Duitse specialist?
Vosté komt omstreeks 12.53 uur in actie vandaag.

07.00 uur Goedemorgen!

We starten de laatste week van deze 23e Olympische Winterspelen. Laat ons daarom even een blik werpen op de medaillespiegel. Vegen de resterende Belgen hun maagdelijk witte medaille-oogst in deze zeven laatste dagen alsnog weg?

Plaats Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen NOR 9 9 8 26
2 Duitsland GER 9 5 4 18
3 Nederland NED 6 5 2 13
4 Canada CAN 5 5 6 16
5 Verenigde Staten USA 5 3 2 10
6 Zweden SWE 4 3 0 7
7 Oostenrijk AUT 4 2 4 10
8 Frankrijk FRA 4 2 4 10
9 Zuid-Korea KOR 3 1 2 6
10 Japan JPN 2 5 3 10

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren