Tagtik

Olympische Winterspelen hier live

15.30 uur Japanse verschalkt iedereen met wereldrecord

De Japanse Nao Kodaira heeft met een knaltijd van 36,94 seconden de 500 meter in het snelschaatsen naar haar hand gezet. Haar tijd is goed voor een nieuw olympisch én wereldrecord op zeeniveau. Het publiek in de Gangneung Oval ging dan ook in extase na de finish van de Japanse.
De Zuid-Koreaanse Lee Sang-hwa pakte zilver, brons ging naar de Tsjechische Karolina Erbanova. Jorien ter Mors uit Nederland eindigde als 6e, Anice Das werd 19e en Lotte van Beek finishte als 23e.

15.00 uur Thriller op massastart in het biatlon

Na 30 kilometer en vier passages aan de schietstand moest een finishfoto duidelijk maken wie zich de geschiedenisboeken zag in gaan op de massastart in het biatlon.

Uiteindelijk bleek de Fransman Martin Fourcade een halve voetlengte eerder de finish te overschrijden. De bittere pil en zilveren plak is voor de Duitser Simon Schempp. uittredend olympisch kampioen Emil Hegle Svendsen moet zich tevreden stellen met brons.

14.30 uur Halvefinalisten ploegenachtervolging gekend

Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland, Nederland en Noorwegen zullen woensdag strijden om een plek in de finale van de ploegenachtervolging in het snelschaatsen. In deze kwartfinale eindigde het Nederlandse trio, met Kramer, Verweij, Blokhuijsen, als tweede na Zuid-Korea en voor Nieuw-Zeeland. In de halve finale nemen Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland het tegen elkaar op, in de andere halve finale strijden Nederland en Noorwegen om een finaleplaatsje.

14.00 uur Belgische bobsleevrouwen maken zich klaar

Dinsdag is het eindelijk tijd voor de Belgische bobleevrouwen. Zorgen zij alsnog voor de beste Belgische prestatie op deze Spelen?

De twee Belgische bobsleeteams zijn alvast hypergemotiveerd om sterk te presteren. De Belgian Bullets bestaan in PyeongChang uit stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen die Spanky bemannen en stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Sara Aerts die met Maximus als slee door het Olympic Sliding Centre zullen razen.

13.30 uur 'Rus betrapt op doping'

De Russische curlingspeler Alexander Kroeshelnitski die op de Olympische Winterspelen in actie komt onder van Olympic Athletes of Russia, zou betrapt zijn op verboden middelen. Dat schrijft de website Inside The Games op basis van Russische publicaties. Het IOC bevestigde het nieuws nog niet.

In de urine van Kroeshelnitski, die eerder deze week nog brons won samen met Anastasia Bryzgalovoy in het gemengd curlingteam, zouden sporen gevonden zijn van meldonium.

13.00 uur Sam Maes (19) ambitieus na 32e stek

De 19-jarige Sam Maes debuteerde deze week op de Olympische Winterspelen. De Belg die in Oostenrijk woont en studeert, deed het niet onaardig en eindigde als 32e op 110 skiërs die zich aan de reuzenslalom waagden. Vooraf had de ambiteuze Maes zich de top 30 als doel gesteld.

"Ik mis nog wat kracht en gewicht. Dat merk ik als ik met de toppers train. Maar ik zie het helemaal zitten om hen bij te benen", zegt de Belgische tiener bij Sporza.

"Niks is onmogelijk. Ik train op de beste pistes. Ik woon op een boogscheut van een bekend trainingsgebied in Oostenrijk. De faciliteiten zijn aanwezig."

Komende donderdag neemt Maes nog deel aan de olympische slalom. "Dat wordt iets moeilijker. Op de slalom ken ik nog meer ups en downs dan in de reuzenslalom. Ik zal mijn best doen, meer kan ik niet doen", klinkt het bij de Belgische tiener.

12.50 uur Noren autoritair op 4x10 km estafette langlaufen bij de mannen

Landenteams van vier mannelijke langlaufers hebben gevochten om de olympische titel op de 4x10 km. Uiteindelijk zetten de Noren na drie aflossingen de beste prestatie neer en pakten ze goud. Het zilver ging op amper negen seconden naar de Russen, het Franse kwartet volgde op 36 seconden van Noorwegen en pakte brons.

12.45 uur Swings bereidt zich voor op massastart

Met drie olympische diploma's op zak (6e, 6e en 8e), kan Leuvenaar Bart Swings zich zonder druk voorbereiden op zijn laatste kunstje in PyeongChang.

Met zijn ervaring als inlineskater kan Swings wel eens schitteren op de massastart in het snelschaatsen. Vandaag simuleerde hij alvast deze race gedeeltelijk. Coach Jelle Spruyt zag dat het goed was! Nu zaterdag om 12.00 uur Belgische tijd kan Swings de kroon zetten op een geslaagde deelname aan de 23e Olympische Winterspelen.

11.30 uur Jorik Hendrickx bedankt moeder

De 25-jarige Jorik Hendrickx werd knap veertiende in het kunstschaatsen. Hij kreeg ter plaatse in PyeongChang veel steun van zijn moeder. Op sociale media bedankt de Turnhoutenaar zijn mama dan ook uitvoerig. Dankzij een fundraising-campagne kon ook zij de verplaatsing maken naar Zuid-Korea.

10.30 uur Evenaart Loena topprestatie van broer Jorik?

Kunstschaatser Jorik Hendrickx schaatste in PyeongChang afgelopen week zijn beste korte kür ooit. Ook tijdens de vrije kür presteerde de Belg op topniveau. Jorik Hendrickx schaatste foutloos in zijn vrije kür en werd beloond met 164,21 punten. Dat is net iets minder dan zijn persoonlijk record en bracht hem op een totaal van 248,95 punten. Met deze puike prestatie werd deze 25-jarige atleet uit Turnhout knap 14e op deze Olympische Winterspelen.

Woensdag komt de 18-jarige zus van Jorik in actie op deze Winterspelen. Loena Hendrickx neemt eveneens deel aan het kunstschaatsen. Vandaag trainde ze voor het eerst in de olympische ijshal.

09.30 uur Belgische supporters present voor Sam Maes

Sporza-verslaggever Marc Willems verslaat de Olympische Winterspelen vanuit het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Hij stuurt dit leuke filmpje de wereld in waarop heel wat Belgische supporters Sam Maes naar een knappe 32e plek zien skiën op de reuzenslalom.

08.35 uur Noor Oystein Braaten pakt goud op slopestyle

Niemand kon vandaag de Noorse freestyleskiër Oystein Braaten verslaan in de slopestyle. Hij zette in de eerste run al een wonderbaarlijke score van 95.00 neer, niemand raakte voorbij deze ijzersterke prestatie. Het zilver ging naar de Amerikaan Goepper, De Canadees Beaulieu-Marchand moet zich tevreden stellen met brons.

8.30 uur Britney Spears steunt Amerikaanse skiër

Gus Kenworthy kreeg afgelopen nacht steun uit onverwachte hoek. Niemand minder dan het Amerikaanse popidool Britney Spears uitte haar steun op Twitter.

In Sotsji won de Amerikaanse freestyle skiër nog zilver op de slopestylefreestyle. Vandaag in PyeongChang verging het hem iets minder goed. Ondanks de uitvoerige steun van Britney Spears, greep Kenworthy naast een medaille. De Amerikaan die op de vorige Spelen uit de kast kwam, is enorm populair in de Verenigde Staten. Tijdens de finale kwam hij echter ten val en gooide hij de handdoek.

07.30 uur Sam Maes 32e op reuzenslalom

Maar liefst 110 skiërs stonden beurtelings zenuwachtig te schuifelen voor de reuzenslalom. Onder hen ook de 19-jarige Sam Maes. De Belg die in Oostenrijk woont en studeert, kwam als 49e aan de beurt.

Na run 1 stond de Oostenrijker Marcel Hirscher aan de leiding. Sam Maes prijkte op plek 38. "Het ging technisch goed, maar ik miste kracht. Top 30 was mijn doel, maar dat is nu niet meer mogelijk. Maar als je dat doel niet zet, haal je het nooit. In de 2e run ga ik er nog meer voor dan in de 1e", zei Maes achteraf bij Sporza.

In de tweede run op de reuzenslalom daalde de top 30 in omgekeerde volgorde af, met nummer 30 Strasser als eerste en leider Hirscher als laatste.

Het zag er lang goed uit voor de Noor Henrik Kristoffersen, maar in extremis duikt topfavoriet Marcel Hirscher nog onder zijn tijd. Hirscher won reeds de combiné, en pakt nu ook goud op de reuzenslalom. De Noor Henrik Kristoffersen wint zilver, brons gaat naar Alexis Pinturault uit Frankrijk. De Belg Sam Maes mist met zijn 32e plek maar net de top 30.

07.00 uur Goedemorgen!

Het is alweer tijd voor dag 9 op deze 23e Olympische Winterspelen. Alvorens we over gaan tot de orde van de dag, zorgen we ervoor dat u helemaal mee bent met wat er zich afgelopen nacht in Zuid-Korea afspeelde. Ready? Set ... GO!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren