Tagtik

Olympische Winterspelen: hier live

17.30 uur Medaillestand

De Winterspelen blijven heel succesvol voor Noorwegen: de Noren hebben nu al 37 medailles gehaald (13 x goud, 14 x zilver en 10 x brons) en staan op één in de medaillespiegel.

Duitsland pakte ook al 13 keer goud, maar komen met 7 keer zilver en 6 keer brons aan een totaal van 26 medailles.

Nummer drie in de medaillestand is Canada met 27 medailles (10 x goud, 8 x zilver, 9 x goud).

Met de gouden medaille van Kjeld Nuis brengt Nederland zijn medailletotaal op 18: 8 x goud, 6x zilver en 4 x goud. Nederland staat daarmee vijfde in de medaillespiegel.

16.00 uur Verrassing in ijshockey: Duitsland verslaat Canada in halve finale

Rusland-Duitsland wordt de verrassende finale in het ijshockey bij de mannen. Duitsland zorgde al voor een verrassing door in de kwartfinale Zweden uit te schakelen, maar doet er in de halve finale nog een schepje bovenop: de Duitsers winnen van de Canadezen. Al bleef het spannend tot in de laatste seconden: Canada vocht nog van 4-1 terug naar 4-3.

De olympische atleten uit Rusland plaatsten zich eerder op de dag al voor de finale door Tsjechië met 3-0 te verslaan.

Voor Duitsland is het de eerste olympische finale in het ijshockey in 90 jaar. Ook voor Rusland is het de eerste finale sinds 1998.

13.45 uur Zweden zegeviert op estafette 

In het biatlon bij de mannen kregen we een beklijvende strijd tussen buurlanden Zweden en Noorwegen. De Noor Svendsen bezweek echter net zoals vier jaar geleden onder de stress tijdens de laatste schietbeurt van de afslossing en werd veroordeeld tot een strafronde. De Zweed Lindström schonk zo zijn natie de gouden plak in de biatlonestafette voor heren.

13.00 uur Deze gouden medaille van Nuis is al de achtste gouden plak voor onze noorderburen in PyeongChang.

12.30 uur Kjeld Nuis pakt goud op 1.000m

De Nederlander Kjeld Nuis is er ook op de 1.000m in geslaagd om goud te pakken. Na zijn overwinning op de 1.500m moest hij vandaag nog bijzonder diep gaan om onder de topchrono van Havard Lorentzen te duiken. Met amper vier honderdsten bonus mag hij zich voor de tweede maal olympisch kampioen noemen in PyeongChang.

De Belg Mathias Vosté eindigt na zijn 'bijna-valpartij' op de 35e en voorlaatste stek.

11.45 uur Concurrent Belgian Bullets betrapt op doping

De Russische bobsleefederatie maakte zonet bekend dat stuurvrouw Nadezjda Sergejeva in PyeongChang betrapt is op het gebruik van verboden middelen. Ze eindigde op deze Spelen nog twaalfde, net na Elfje Willemsen en net voor An Vannieuwenhuyse.

11.30 uur Vosté bijna ten val

De 23-jarige Mathias Vosté heeft een chrono van 1'11"24 geklokt op zijn 1.000m. Dat mag gerust een half mirakel genoemd worden want de uitgeweken Bruggeling kwam ei zo na ten val in bocht twee. Hierdoor verloor Vosté heel wat snelheid en blijft hij met zijn eindtijd onder de verwachtingen.

11.05 uur Russen kloppen Tsjechen na thriller

Niet Tsjechië, maar wel de atleten uit Rusland die onder de vlag van OAR deelnemen, hebben zich als eerste geplaatst voor de finale in het ijshockey bij de mannen. Na een lang gesloten partij werd het in het slot van de wedstrijd nog 3-0. Duitsland en Canada zullen in de andere halve finale knokken voor een plek in de finale.

10.55 uur Vosté voorlaatste Belg op Winterspelen

Mathias Vosté komt weldra in actie op de 1.000m snelschaatsen. Daarna rest ons als Belgische supporter enkel nog Bart Swings die morgen op de massastart zijn geslaagde Olympische Winterspelen in schoonheid kan afsluiten.

10.30 uur Zwitserland verslaat Canada voor brons

De Zwitserse mannen hebben hun Canadese tegenstanders na een pittige wedstrijd verslagen met 7-5. Hierdoor pakt Zwitserland het brons en blijven de Canadezen, die titelverdediger waren, ontgoocheld achter. 

10.00 uur Ivanka Trump aangekomen

De dochter van de Amerikaanse president Donald Trump is vandaag aangekomen in PyeongChang. Ivanka Trump zal zondag de sluitingsceremonie van deze 23e Olympische Winterspelen bijwonen. 

09.15 uur Mathias Vosté op de 1.000m

De 23-jarige Mathias Vosté komt om 11.00 uur in actie in het snelschaatsen over 1.000 m. Vosté moet meteen als eerste het ijs op. Hij werd aan de Noor Henrik Fagerli Rukke gekoppeld en mag de eerste richttijd neerzetten.

Vorige week dinsdag deed de Belg Mathias Vosté met een puike chrono van 1'47"34 zelfs drie seconden beter dan zijn vorige persoonlijke besttijd op de 1.500m over een laaglandbaan

Mathias Vosté is een 23-jarige Bruggeling die in het Friese Heerenveen woont. Vosté had normaal gezien enkel startrecht op de 500m en de 1.000m, maar door een afzegging werd de Belg opgevist voor de 1.500m.

"Ik heb me vooral gefocust op de 500 en de 1.000m. Daarvoor was ik immers geplaatst. De 1.500m was een leuke extra, ook al is het niet helemaal de afstand waarvoor ik getraind heb", zei sprinter Vosté bij Sporza-verslaggever Marc Willems.

09.00 uur Canada pakt goud en zilver in spectaculaire skicross

Kelsey Serwa, die in Sotsji nog zilver pakte, speelde alles of niets in de finale van de skicross. De Canadese pakte meteen de leiding van bij de start en gaf deze niet meer af. Haar landgenote Brittany Phelan pakt zilver. De Zwitserse Fanny Smith moet zich tevreden stellen met brons.

08.30 uur Vrije kür kunstschaatsen: Hendrickx verbetert zich

In de vrije kür van het kunstschaatsen is het opnieuw tijd voor de 18-jarige Loena Hendrickx uit Turnhout. Tijdens de korte kür had ze op meer gehoopt, een twintigste plaats was toen haar deel. Haar vrije kür voerde ze vandaag uit op het nummer Differente van Gotan Project.

Ditmaal laat Hendrickx zich niet betrappen op grote fouten, ze stapt dan ook met een kamersbrede glimlach van het ijs. Ze ziet haar prestatie beloond worden met 116.72 punten.

"Ik had na mijn korte kür angst om dezelfde fout te maken, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Ik ben zeer tevreden", reageert Loena Hendrickx opgelucht bij Sporza.

De amper 15-jarige Alina Zagitova pakt het goud! De Russische liet zich op geen enkel foutje betrappen. Ze blijft maar net haar landgenote Jevgenia Medvedeva voor. De Canadese Kaetlyn Osmond pakt het brons.

Loena Hendrickx uit België mag tevreden terugblikken. Na haar korte kür stond ze nog 20e. Door een puike prestatie te schaatsen in de vrije kür, eindigt de Turnhoutse op de 16e plek.

08.00 uur Goedemorgen!

We naderen de laatste competitiedagen op deze 23e Olympische Winterspelen. We brengen u hier op de hoogte van alle wedstrijden die zich afgelopen nacht in het Zuid-Koreaanse PyeongChang hebben afgespeeld. Daarna slalommen we door de resterende races van de dag. 3,2,1 ... START!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren