Tagtik

Onderwijs stevent af op enorm tekort leerkrachten

Steeds minder leerlingen kiezen voor een opleiding tot leraar of lerares en in de komende jaren zijn duizenden nieuwe leerkrachten nodig om oudere leraars te vervangen. Dat ook steeds meer jonge leerkrachten er al snel de brui aan geven, maakt het probleem waar minister van Onderwijs Crevits voor staat, nog groter. Volgens het kabinet van de minister zijn elk jaar 5000 à 7000 leraren nodig.

Uit nieuwe cijfers van het departement Onderwijs blijkt immers dat 44 procent van de leerkrachten in het middelbaar onderwijs die vijf jaar terug in het onderwijs stapten, er nu al de brui aan hebben gegeven. Ook in het kleuteronderwijs en het lager onderwijs ligt het aantal uitvallers hoog: daar stopte respectievelijk 26 en bijna 25 procent al met lesgeven.

De voornaamste redenen voor het uitvallen: de grote shock als leraren voor de klas komen te staan, de hoge druk en de onzekerheid over de school waar ze zullen terechtkomen.

Minister Crevits neemt maatregelen om het beroep van leerkracht aantrekkelijk te maken, maar volgens de vakbonden gaat ze daarin nog niet ver genoeg.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren