Tagtik

Oplossing voor Arco-gedupeerden

Charles Michel kon met een tweet even voor 1 uur in de nacht van maandag op dinsdag aankondigen dat zijn regering een akkoord had bereikt over de begroting van volgend jaar, de arbeidsdeal die de mismatch op de arbeidsmarkt moet aanpakken en een oplossing voor de Arco-gedupeerden.

Voor de begroting moest 2,6 miljard euro besparingen worden gevonden. Om meer werkzoekenden aan het werk te krijgen stijgt de werkloosheidsuitkering in de eerste zes maanden en neemt die daarna sterker af. Zo moeten de vele vacatures sneller worden ingevuld en werkzoekenden sneller aan het werk kunnen worden gezet.

Ook de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten werden niet vergeten in het akkoord: zij kunnen vanaf oktober hun geld terugkrijgen, al dreigt Europa deze oplossing te zien als verboden staatssteun. De coöperanten verloren het geld dat zij stopten in het investeringsvehikel toen Arco samen met Dexia ten onder ging ten tijde van de financiële crisis. De regering zet nu 600 miljoen euro opzij om de gedupeerden te vergoeden. Dat geld moet komen van de beursgang van Belfius, de opvolger van Dexia.

Om 11 uur geeft de regering een persconferentie over het akkoord.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen, VRT, De Tijd/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren