Tagtik

OS live: dag 7

16.00 uur De medaillestand

Na een week Olympische Spelen heeft Noorwegen de meeste medailles gepakt: 17 stuks (6 gouden, 7 zilveren en 4 bronzen medailles). Duitsland zit aan 15 stuks, maar pakte wel al het meeste goud van alle landen: 9 stuks, met daarnaast ook 2 zilveren en 4 bronzen plakken. Canada met 13 medailles (4 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen) en Nederland met 12 medailles (5 gouden, 5 zilveren en 2 bronzen) doen het ook bijzonder goed in PyeongChang.

15.00 uur Betere run 2 voor Meylemans

Dankzij een betere tweede run waarin ze 14e wordt, is Kim Meylemans opgeschoven in het skeleton bij de dames: zij staat 14e na twee runs. In de voorlopige stand staat de Duitse Jacqueline Lölling aan de leiding, voor de Britse Lizzy Yarnold.

13.30 uur Nederland pakt 1 en 4 

De 22-jarige Esmee Visser uit Leiden kroonde zich tot olympisch kampioene op de 5.000m. Haar landgenote Annouk Van der Weijden stond net niet op het podium en werd vierde. Het zilver ging naar de Tsjechische Sablikova. De Russische Veronina pakte brons.
De Belgische Jelena Peeters eindigde op de tiende plaats.

13.15 uur Meylemans 16e in run 1

Kim Meylemans heeft zonet haar eerste run in het skeleton afgewerkt en komt op plek 16 terecht. Na een minder goede bocht verloor ze even wat tijd. Twintig atletes zoefden over het ijs in de eerste run.

13.00 Nederlandse Visser leidt

De Nederlandse Esmée Visser reed zonet een geweldige race en klokt de snelste tijd op de 5.000m! Pakt Visser goud met haar chrono van 6'50"23 en waar eindigt Peeters?

12.35 Peeters vierde bij dweilpauze

De Belgische Jelena Peeters schaatste met 7'10"26 haar derde snelste tijd ooit over 5 kilometer. Momenteel staat ze vierde. Na de dweilpauze staan er nog drie ritten met telkens twee atletes op het programma.

12.30 uur Jelena Peeters klokt 7'10"26

De 32-jarige Jelena Peeters, die voordien succesvol was in het inlineskaten, is na haar griep voor het eerst in actie gekomen in PyeongChang. Peeters klokte zonet 7'10"26, dat is de derde chrono nadat vier atletes in actie zijn gekomen. Nog acht schaatsters moeten hun 5.000m afwerken.

12.15 uur Annouk Van der Weijden zet richttijd

De Nederlandse Annouk Van der Weijden heeft in de eerste rit van de 5.000m meteen de te kloppen chrono geklokt. De Nederlandse kwam na 6'54"17 over de meet. Nu is het de beurt aan de Belgische Jelena Peeters.

12.00 uur Tijd voor Jelena Peeters!

Omstreeks 12.00 uur Belgische tijd komt Jelena Peeters het ijs op in de olympische arena in PyeongChang. De Belgische start op de 5.000m in de tweede van zes reeksen. Daarin neemt ze het op tegen de Nederlands-Amerikaanse Carlijn Schoutens. De 32-jarige Turnhoutse moest eerder deze week afzeggen voor de 1.500m wegens griep. Afwachten dus of Peeters genoeg hersteld is om te schitteren in het Gangneung Oval! 

11.00 uur Kim Meylemans in skeleton

Vanaf 12.20 uur is het tijd voor Kim Meylemans in het skeleton. Deze snelle Belgische zal in twee runs zo snel mogelijk de ijspiste afglijden. Na de heisa van de voorbije dagen rond de (te?) snelle pakken van de Britten, is het tijd voor actie!

10.30 uur Jelena Peeters op 5.000m schaatsen

Omstreeks 12.00 uur Belgische tijd komt Jelena Peeters het ijs op in de olympische arena in PyeongChang. De Belgische start op de 5.000m in de tweede van zes reeksen. Daarin neemt ze het op tegen de Nederlands-Amerikaanse Carlijn Schoutens. De 32-jarige Turnhoutse moest eerder deze week afzeggen voor de 1.500m wegens griep. Afwachten dus of Peeters genoeg hersteld is om te schitteren in het Gangneung Oval! 

10.00 uur Decroix 38e, Vanreusel 41e

Het goud ging vandaag op de slalom naar de Zweedse Frida Hansdotter. Zilver was weggelegd voor Wendy Holdener uit Zwitserland, de Oostenrijkse Katharina Gallhuber deed net nog iets beter dan topfavoriete Shifrin en pakte brons op de slalom.

De Olympische Winterspelen zitten erop voor Marjolein Decroix. Zij verlaat PyeongChang met een verdienstelijke 38e plaats op de slalom. Kim Vanreusel werd op diezelfde discipline 41e.

 

9.30 uur Zwitser verlengt olympische titel voor 2e maal

Op de 15 kilometer vrije stijl is de Belgische langlaufer Thierry Langer 66e geworden. De olympische titel ging voor de derde maal op rij naar de Zwitser Dario Cologna. De Noor Simen Hegstad Krüger, die eerder al de skiatlon won, werd tweede op zo'n 20 seconden. Het brons ging naar Denis Spitsov voor Team OAR.

9.15 uur Moioli pakt goud

In de snowboardcross voor dames heeft de Italiaanse Michela Moioli haar concurrentes verslagen in de strijd om het goud. Het zilver ging naar Frankrijk met Julia Pereira de Sousa Mabileau. Eva Samkova uit Tsjechië moet definitief afscheid nemen van haar olympische titel en prijkt met brons in PyeongChang.

9.00 uur Eerste medaille voor Groot-Brittannië

De Britten doen waar wij Belgen tot nu toe nog niet zijn in geslaagd: ze pakken een medaille op deze 23e Olympische Winterspelen. Yun Sung-bin uit Zuid-Korea vloog naar goud in het skeleton. Nikita Tregoebov (Team OAR) pakt zilver. De eerste Britse medaille gaat in PyeongChang naar Dom Parsons.

8.30 uur Mayer nekt Noren

In de super-G bij de mannen ging de olympische titel naar de Oostenrijker Matthias Mayer. Voor het eerst sinds 2002 pakt Noorwegen geen goud in de super-G bij de mannen. Het zilver ging naar Beat Feuz uit Zwitserland. Uittredend olympisch kampioen Kjetil Jansrud moet zich tevreden stellen met brons.

8.00 uur Thierry Langer schrijft geschiedenis

Thierry Langer (26) uit Malmedy is de eerste Belgische langlaufer ooit op de Olympische Winterspelen. Vandaag neemt hij deel aan de 15 kilometer vrije stijl.

7.45 uur Jorik Hendrix: "Beste kür ooit"

Titelverdediger Yuzuru Hanyu uit Japan en de Amerikaan Nathan Chen hebben een verbeter duel uitgevochten voor de leidersplaats. Ook de Belg Jorik Hendrix kwam in actie op deze korte kür.

Hendrix schaatste een knappe kür en benadert zijn persoonlijk record met een score van 84.74. (score technische elementen: 44.17). "Ik denk dat ik mijn beste kür ooit heb neergezet. Het is geen persoonlijk record, maar op kleinere wedstrijden krijg je altijd iets meer waardering", klinkt het achteraf bij een dolgelukkige Jorik Hendrix.

Met deze knappe prestatie eindigt de Belg op de elfde stek. Bijgevolg mag hij zaterdag in de voorlaatste groep de korte kür schaatsen. Na dag 1 staat de Japanner Yuzuru Hanyu aan de leiding met een prachtscore van 111.68 punten.

7.30 uur Vanreusel en Decroix op slalom

In het Yongpyong Alpine Centre hebben de Belgische Kim Vanreusel, die donderdag al 39e werd op de reuzenslalom, en Marjolein Decroix deelgenomen aan de slalom.

Na run 1 staat de Zwitserse Wendy Holdener aan kop van de rangschikking. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin staat slechts vierde, maar zou deze achterstand (+0"48) wel nog kunnen goedmaken in de tweede run.

Kim Vanreusel en Marjolein Decroix slaagden er niet in zich bij de top 30 te scharen. Vanreusel eindigde 44e en Decroix werd 45e in de eerste run.

De tweede run brengt echter een verrassing van formaat. De Amerikaanse Shifrin is er immers niet in geslaagd zich nog te verbeteren in de stand. Zij blijft dan ook ontgoocheld achter op plek 4. Het goud gaat naar de Zweedse Frida Hansdotter. Zilver is weggelegd voor Wendy Holdener uit Zwitserland, de Oostenrijkse Katharina Gallhuber doet net nog iets beter dan Shifrin en pakt brons op de slalom.

7.15 uur Het weer in PyeongChang

07.00 uur Goedemorgen!

Inmiddels zijn de Olympische Winterspelen al een week bezig in het verre PyeongChang. Nederland pakt medailles bij de vleet, terwijl de Belgen nog geen eremetaal konden veroveren. Ook vandaag staan weer heel wat Belgen na vier jaar voorbereiding aan de start van hun olympische race. Eerst en vooral brengen we jullie op de hoogte van alle wedstrijden die zich de afgelopen uren hebben afgespeeld in Zuid-Korea!

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren