Tagtik

OS LIVE: Let the Games begin!

14:05

De olympische vlam brandt! Yuna Kim, de olympische kampioene kunstschaatsen van Vancouver 2010, heeft het olympische vuur aangestoken.

De Spelen kunnen beginnen!

13.45

Na een speech van IOC-voorzitter Bach heeft president Moon Jae-in van Zuid-Korea heeft de XXXIIIe Olympische Winterspelen van PyeongChang voor geopend verklaard.

13.15

De atleten uit Noord- en Zuid-Korea komen samen het stadion binnen onder een eengemaakte vlag.

12.40

Dag Seppe!

12.30

De atleten komen het Olympisch Stadion binnen. Traditiegetrouw komt de Griekse delegatie als eerste het stadion binnen. Daarna volgen alle landen in alfabetische volgorde volgens het Koreaanse alfabet.

België komt als 28e land het stadion binnen, met snowboarder Seppe Smits als vlaggendrager.

Zes landen zijn er voor het eerst bij: Ecuador, Eritrea, Kosovo, Maleisië, Nigeria en Singapore.

De grootste delegatie is die van de Verenigde Staten: zij zijn in Zuid-Korea met maar liefst 241 atleten.

12.00

De XXIIIe Olympische Winterspelen zijn begonnen!

De openingsceremonie is van start gegaan met een kleurrijk spektakel over de Koreaanse geschiedenis en cultuur.

11.30

De Belgische delegatie is er helemaal klaar voor: op Twitter deelde Team Belgium een foto van de Belgische delegatie op een half uur van de start van de openingsceremonie in het met 35.000 toeschouwers gevulde olympische stadion. Dat stadion zal alleen dienen voor de opening- en de sluitingceremonie.

10.25

De skispringers gingen donderdag al aan de slag, met de kwalificaties op de normale schans. De Japanner Noriaki Kasai zorgde voor een bijzondere prestatie: de 45-jarige skispringer kwalificeerde zich als 20e en is de eerste atleet geworden die heeft deelgenomen aan acht (!) Winterspelen.

09.50

De Belgische vlag wordt gedragen door Seppe Smits, de Belgische hoop op een medaille. De snowboarder moet zaterdag aan de slag in de slopestyle. Samen met de Amerikaan Redmund, de Noor Kleveland en de Japanner Kunitake wordt hij als favoriet gezien.

Smits denkt niet dat de ceremonie zijn voorbereiding op de wedstrijd van zaterdag zal hinderen: "In Sotsji kon ik de ceremonie niet bijwonen", zo vertelde hij bij Sporza. "Om echt in de sfeer van de Olympische Spelen te zitten, vond ik het belangrijk om er deze keer wel bij te zijn. Dat ik de vlag mag dragen, maakt het extra speciaal, het zal me extra motivatie geven voor de kwalificaties de volgende dag."

De Belgische delegatie zal ervoor zorgen dat Smits na de openingsceremonie zo snel mogelijk naar het olympisch dorp kan worden gebracht.

Naast Seppe Smits komen zaterdag ook Stef Vandeweyer en Sebbe De Buck in actie in de slopestyle.

09.00

De openingsceremonie van vrijdag begint om 12 uur Belgische tijd, 20 uur in PyeongChang. De ceremonie staat in het teken van harmonie en vrede. In een spektakel van twee uur volgen we de reis van vijf kinderen doorheen de geschiedenis en de cultuur van Zuid-Korea.

De openingsceremonie zal worden bijgewoond door Kim Yo-jong, de zuster van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De atleten van Noord- en Zuid-Korea zullen samen opkomen. Dat deden ze eerder ook al bij de Spelen in 2000, 2004 en 2006.

08.00

Vrijdag beginnen de XXIIIe Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Enkele competities zijn de voorbije dagen al begonnen, maar vrijdag gaan de Spelen echt van start: om 12 uur Belgische tijd begint de openingsplechtigheid. De Belgische vlag wordt gedragen door snowboarder Seppe Smits.

In PyeongChang wordt gestreden om 102 olympische titels in 15 sporten.

Op de eerste dag komen nog geen Belgen in actie.

Na de wedstrijden in het curling en het schansspringen begint vrijdag in PyeongChang ook het kunstschaatsen (korte kür voor mannen en paren voor landenteams) en het freestyle skiën.

45 Russische sporters die geen uitnodiging hadden gekregen van het IOC om deel te nemen, hebben bot gevangen bij het TAS: zij mogen niet deelnemen. Daarmee ligt het aantal Russische sporters in Zuid-Korea op 169.

(Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren